Ulaganje se odmah isplatilo, skijališta u susjedstvu su imala odličnu sezonu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2018. u 07:42
Modernizacija skijališta produžila je zimsku sezonu u BiH/FOTOLIA

Bjelašnicu je posjetilo više od 100.000 skijaša, Jahorinu 150.000, a na Vlašiću je broj posjeta povećan 10 posto.

Unatoč nedostatka prirodnog snijega, ovogodišnja zimska sezona u Bosni i Hercegovini bila je vrlo dobra, piše Klix.ba. Za to su zaslužna ulaganja u skijališta, koja su dovela veći broj gostiju nego ranije. 

"S obzirom na broj korisnika i ostvarene prihode, pokazalo se opravdanim i isplativim ulaganje u modernizaciju skijaških kapaciteta na Bjelašnici. Ispunjeni su uvjeti postavljeni početnom analizom projekta uz postavljanje novog vertikalnog transporta i proširenje sustava za umjetno zasnježivanje, a to su produženje skijaške sezone na Bjelašnici te povećanje broja posjetitelja", rekli su iz tvrtke ZOI' 84. Kombinacijom prirodnih padalina s umjetnim snijegom na Bjelašnici i Igmanu ove je godine omogućen vrhunski skijaški ugođaj. 

Velik broj gostiju iz regije
Za vrijeme zimske sezone 2017./2018. registrirano je više od 100.000 individualnih skijaša te ostvareno više od milijun pojedinačnih vožnji na ski-liftovima i žičarama na Bjelašnici. Najveći broj korisnika su domaći posjetitelji, a iz zemalja regije Bjelašnicu i Igman najčešće su posjećivali gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Najveći broj posjeta bio je u siječnju i veljači ove godine.

 

80 posto

bili su veći prihodi od ski-karata na Jahorini u veljači

Manjak snijega nije utjecao ni na dobru posjećenost planine Vlašić, kažu u Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona (SBK). "U odnosu na prošlu godinu Vlašić bilježi povećanje broja posjeta za 10 posto te povećanje od 15 posto kada je riječ o broju ostvarenih noćenja. Mala skijališta na području SBK-a, kao što su Busovačka planina ili Vranica u Fojnici, bilježe rekordnu posjećenost.

S druge strane, skijaški liftovi planinskog centra Raduša pušteni su u rad tek u veljači", rekao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a. Prema informacijama iz vlašićkih hotela, iako je od 5. do 15. siječnja bilo malo snijega na Vlašiću, nije bilo velikih otkazivanja smještaja i dolazaka, dok je produženju zimske sezone na Vlašiću pridonijelo umjetno zasnježivanje skijališta.

U jednom danu 5500 gostiju
Svi rekordi oboreni su na Jahorini, a više od 155.000 skijaša isprobalo je novouređene staze. U jednom danu oboren je rekord posjećenosti kada je Jahorinu posjetilo gotovo 5500 gostiju, dok je 15. veljače ostvarena milijunita vožnja na olimpijskoj planini. Jahorina je ostvarila i značajne prihode od prodaje ski-karata, a u veljači su bili za 80 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.  Park prirode Blidinje za vrijeme zime bio je omiljena destinacija stanovnika Tomislavgrada, Posušja, Prozor-Rame, Jablanice, Mostara, ali i velikog broja stranih gostiju. Vikendom se teško mogao pronaći smještaj u ovom dijelu BiH, ukoliko nije bio ranije rezerviran. 

Komentirajte prvi

New Report

Close