Ulagači u Njemačkoj vrlo optimistični

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2017. u 21:59
ZEW indeks skočio na 16,6 bodova/FOTOLIA

Na sedmomjesečnom maksimumu.

Povjerenje njemačkih ulagača u siječnju je dosegnulo najvišu razinu u sedam mjeseci unatoč mnoštvu faktora neizvjesnosti u svijetu, uključujući seriju važnih izbora i Brexit, s kojima se najveće europsko gospodarstvo suočava u ovoj godini, pokazalo je u utorak izvješće uglednog ekonomskog instituta.

Pažljivo praćeni indeks Centra za europska ekonomska istraživanja (ZEW) – koji pokazuje povjerenje među analitičarima i institucionalnim ulagačima u Njemačkoj – u siječnju je porastao na 16,6 bodova, s 13,8 bodova u prosincu. Indeks mjeri raspoloženje u rasponu od minus 100 bodova (potpunog pesimizma) do 100 bodova (potpunog optimizma), pri čemu nula označava neutralnu situaciju.

Vrijednosti indeksa iznad nula bodova pokazuju da optimisti nadmašuju pesimiste. Ekonomisti koje je anketirala novinska agencija dpa očekivali su još izrazitije poboljšanje indeksa, na 18,4 boda. "Blago povećanje indeksa ZEW ponajviše se pripisuje poboljšanoj gospodarskoj situaciji širom Europe. To bi poboljšanje očekivanja također trebalo iščitavati kao svojevrsni tračak vjere za 2017. godinu", kazao je direktor instituta ZEW Achim Wambach. 

Komentirajte prvi

New Report

Close