Nakon 16 godina odlazi prvi čovjek General Electrica

Autor: Tomislav Pili , 15. lipanj 2017. u 11:44
John Flannery zaposlio se u GE-u prije 30 godina/REUTERS

Nakon 16 godina odlazi Jeff Immelt kojem dioničari nisu bili odveć skloni unatoč reformi konglomerata.

Prvi korak u radikalnoj promjeni uprave General Electrica (GE) započeo je ovoga tjedna – nakon 16 godina odlazi prvi čovjek Jeff Immelt (61) kojem dioničari baš i nisu bili skloni.

Američki industrijski konglomerat u ponedjeljak je objavio da će glavni izvršni direktor Jeff Immelt predati palicu 55-godišnjem Johnu Flanneryu, sadašnjem direktoru podružnice GE Healthcare. Jeff Immelt ostat će predsjednik kompanije do odlaska u mirovinu 31. prosinca.

Prava osoba
John Flannery preuzet će dužnost glavnog izvršnog direktora 1. kolovoza, a poziciju predsjednika 1. siječnja 2018. godine. Čelnik na odlasku izjavio je kako je Flannery prava osoba za vođenje GE-a u ovom trenutku. "Imat će povjerenje investitora, naših klijenata i zaposlenika", izjavio je u priopćenju Jeff Immelt dodavši kako napušta snažniji GE nego što je bio kada je preuzeo kormilo. No, on se povjerenjem investitora baš i nije mogao pohvaliti. Immelt je postao glavni izvršni direktor u rujnu 2001. godine naslijedivši Jacka Welcha koji je na toj poziciji proveo dva desetljeća. Immelt je fokus kompanije prebacio sa financiranja na proizvodnju, korijen GE-ova postojanja. Vodio je kompaniju kroz preslagivanje portfelja, financijsku krizu te uspon i pad cijena nafte.

 

60 posto

prihoda GE ostvaruje u inozemstvu, a 2000. 30 posto

U vrijeme njegova prethodnika kompanija je trećinu prihoda ostvarivala izvan SAD-a. Sada 60 posto zarađuje izvan Amerike. Dioničari, međutim, nisu bili odveć sretni Immeltovim vođenjem kompanije što se odražavalo na kretanje cijene dionice. Tijekom njegova mandata vrijednost GE-ove dionice pala je za trećinu dok je istovremeno burzovni indeks S&P 500 skočio 124 posto. Ruku na srce, dio razloga tako lošeg rezultata dionice leži u njezinoj precijenjenosti tijekom Welchovog mandata. Ipak, ne treba čuditi što je GE na burzi u ponedjeljak skočio tri posto nakon objave promjene na vrhu, a financijaši od Flannerya očekuju "prilično dramatične promjene", kako je za CNBC istaknuo analitičar Barclaysa Scott Davis. Međutim, pitanje je može li John Flannery te promjene i sprovesti.

'Jak' u brojkama
Novi šef kompanije zaposlio se u GE-u prije tri desetljeća, a velik dio karijere proveo je u financijskoj podružnici GE Capital koju je upravo Jeff Immelt prodao prije dvije godine u sklopu povratka konglomerata industrijskim korijenima. Na čelo GE Healthcarea imenovan je prije tri godine. Nakon imenovanja navodno mu je Immelt dao samo jednu zapovijed – povećati organski rast te podružnice.

Flannery je u tome dobrim dijelom i uspio ostvarivši rast od pet posto te uvećavši maržu za jedan posto. Analitičari ističu kako je Flannery "jak" u financijskom dijelu poslovanja, ali neki dodaju kako mu ipak nedostaje ozbiljnijeg operativnog iskustva za vođenje kompanije poput GE-a s više od 330.000 zaposlenih. No, novi šef nema baš puno vremena za učenje kako se vodi konglomerat. Robert McCarthy, analitičar Stifela, primjećuje za Financial Times da je Flannery 10 godina stariji od Immelta i Welcha kada su oni postali glavni izvršni direktori kompanije. To bi moglo rezultirati znatno kraćim Flanneryjevim mandatom.

Komentirajte prvi

New Report

Close