Ulagači hladni na Samsungov rekord

Autor: Tomislav Pili , 09. travanj 2018. u 14:00
Prihodi su skočili 19 posto, na 60 bilijuna wona/REUTERS

Samsungova dionica oslabila je 0,7 posto zbog zabrinutosti da crpljenje dobiti iz prodaje čipova dolazi k svome kraju.

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics iznenadio je u petak objavivši da je u prvom tromjesečju ostvario operativnu dobit od 15,6 bilijuna wona (14,7 milijardi dolara).

To je najviša tromjesečna dobit otkada su počeli poslovati, zahvaljujući uzletu potražnje za memorijskim čipovima za mobilne uređaje. Time je operativna dobit uvećana za 60 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Ujedno Samsung treće tromjesečje zaredom podiže letvicu najvišeg iznosa operativne dobiti otkada je osnovan. Prihodi su u razdoblju od siječnja do ožujka procijenjeni na 60 bilijuna wona, što je 19 posto više nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuje Samsungovo preliminarno izvješće.

U proteklih 12 mjeseci Samsungova je dobit bilježila uzlet zahvaljujući solidnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje, koja je ublažila pad dobiti u odjelu mobilnih telefona. Taj dio poslovanja bilježi slabe rezultate već dvije godine, otkada je kompanija bila prisiljena povući model Galaxy Note 7 zbog eksplozija baterije, što ih stajalo milijarde dolara. Samsung objavljuje iznos neto dobiti i rezultate pojedinih dijelova poslovanja u cjelovitom poslovnom izvješću, koje bi trebalo biti objavljeno do kraja mjeseca.

Međutim, reakcija na burzi bila je relativno mlaka s obzirom na objavljene rezultate. Dok je indeks Seulske burze u petak pao 0,3 posto, Samsungova dionica oslabila je 0,7 posto. Takav ishod pripisuje se zabrinutosti investitora da crpljenje dobiti iz prodaje čipova polako dolazi k svome kraju. No, čak i ako dobit u drugom polugodištu počne padati, Samsung će ove godine imati snažnu bilancu, izjavio je Reuters Song Myung-sup, analitičar HI Investments & Securitiesa.

Pretres u Samsungu

Osumnjičeni za sabotiranje sindikata
Korejski istražitelji pretražili su u petak urede Samsung Electronicsa u sklopu istrage je li kompanija sabotirala napore zaposlenika za ojačavanjem sindikalnog organiziranja. Prema napisima korejskih medija, tijekom istrage o podmićivanju bivše predsjednice, za što je optužen čelnik kompanije Jay Y. Lee, istražitelji su pronašli i na tisuće dokumenata koji pokazuju da je Samsung razvio strategije razbijanja sindikata. Zbog oslabljivanja sindikata Samsung je često bio kritiziran u korejskoj javnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close