Ukrajinska kriza koči ruske gradnje u Budvi

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2014. u 09:47
Budva je najveće crnogorsko gradilište apartmana i stanova

Crnogorsko tržište nekretnina palo za 20 posto.

Ukrajinska kriza donijela je mnogo veću štetu crnogorskom građevinskom nego turističkom sektoru – u Budvi, središtu gradnje stanova i apartmana za tržište, za petinu je manje zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola nego u istom razdoblju prošle godine, pišu Vijesti.

"U bruto iznosima realizacija proračuna se odvija po planu. Kada gledamo pojedinačno po broju investitora, u odnosu na prošlu godinu postoji manjak zanimanja za gradnju od približno 20 posto", kažu u budvanskoj lokalnoj upravi. Većina zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola je odbijena, tj. obustavljena je procedura jer nisu zaključeni ugovori za izmirenje troškova komunalija.Osim crnogorskih građevinara koji su se našli u velikim financijskim problemima, posustaju sve više i ruski investitori, koji su u protekle dvije godine postali glavni građevinski poduzetnici u crnogorskoj prijestolnici turizma.

Proteklih mjesec dana, naime, ruski graditelji imaju velikih problema s transferom novca iz inozemstva prije svega zbog sankcija Europske unije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize, te strogih kontrola i zabrane novčanih transakcija od strane europskih banaka. No, još 2013. došlo je do pada građevinarstva, pa je prošle godine Tajništvo za prostorno planiranje izdalo 92 građevinske dozvole, 20 dozvola manje nego godinu prije. Tokom 2013. ukupno je bilo podnijeto 150 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole od kojih je 46 odbijeno. Budva je, međutim, ostala i dalje najveće tržište nekretnina u Crnoj Gori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close