Ukrajinska ekonomija tone devet posto

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2015. u 21:59
Proizvodnja pala za 20 posto/Reuters

MMF predviđa i da će inflacija dosegnuti 46 posto krajem godine.

Ukrajinsko gospodarstvo ove će godine potonuti devet posto, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovojim prognozama za tu državu.

K tome, inflacija bi krajem godine trebala dosegnuti 46 posto, naglasila je ta institucija. Sukob s proruskim pobunjenicima snažno utječe na ekonomsko stanje zemlje, što naglašava i vlada u Kijevu. Tijekom prvog tromjesečja službena statistika je otkrila pad industrijske proizvodnje za petinu, a sličan trend očekuje se i u travanjskim podacima. Inflacija je poskočila na 61 posto zbog devalvacije hrivnje, ali i peterostrukog povećanja cijena komunalnih usluga, što je bio jedan od uvjeta za MMF-ov paket financijske pomoći od 17,5 milijardi dolara.

U kombinaciji s mjerom zamrzavanja plaća i mirovina, rezultat je pad maloprodaje  od 30 posto u posljednja dva mjeseca. Za ilustraciju, prodaja automobila potonula je 76 posto od siječnja do travnja. Koliki je utjecaj rata dovoljno govori podatak da je pod kontrolom proruskih pobunjenika svega četiri posto teritorija, no radi se o industrijskom srcu Ukrajine u donjeckom bazenu. "Mi smo ustvari izgubili 20 posto ekonomije", izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. Prema podacima ministarstva energetike, Kijev trenutno kontrolira samo 35 od 95 rudnika ugljena, a koji su vitalni za proizvodnju struje i metalurgiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close