Ukrajina priznala gubitak kontrole nad istočnom granicom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2014. u 16:02
Foto: Reuters

Ukrajinska vlada koju podupire Zapad tada je kazala da je posrijedi izravna invazija regularnih ruskih vojnih snaga

Ukrajinske vlasti u četvrtak su prvi put priznale da su proruski pobunjenici proširili kontrolu nad istočnom ukrajinskom granicom prema Rusiji do Azovskog mora.

"Ovaj dio granice trenutačno se nalazi pod kontrolom ruskih plaćenika", rekao je na konferenciji za novinare vojni glasnogovornik Andrij Lisenko. Izjava je slijedila nakon ofenzive koju su prošli mjesec na jugoistoku Ukrajine pokrenuli pobunjenici.

Izvjestitelji AFP-a na terenu prije desetak dana zamijetili su da na jugu regije Donbas nema ukrajinskih vojnih snaga, no ovo je prvi put da su ukrajinske vlasti službeno priznale gubitak kontrole nad granicom u tom području.

Napredovanje ukrajinskih vojnih snaga na teritoriju pod kontrolom separatista, krajem kolovoza prešlo je u kontraofenzivu pobunjenika prema strateški važnim obalnim gradovima u južnoj regiji Donecku, na obali Azovskoga mora.

Ukrajinska vlada koju podupire Zapad tada je kazala da je posrijedi izravna invazija regularnih ruskih vojnih snaga koje su, prema Kijevu, izmijenile tijek događaja u sukobu, no Kremlj je oštro opovrgnuo bilo kakvo miješanje u unutarnje ukrajinske stvari.

Ukrajina je prošli petak sa separatistima potpisala dogovor o prekidu vatre koji se, kako je kazao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, uglavnom poštuje.

No neimenovani NATO-ov vojni dužnosnik u četvrtak je u Bruxellesu kazao kako Rusija u istočnoj Ukrajini još uvijek ima oko 1000 svojih vojnika, kao i 20.000 vojnika na ruskoj granici s Ukrajinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close