Uklonjena i posljednja prepreka za ukidanje roaminga

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2017. u 15:08
Foto:

Dogovor još mora formalno usvojiti Vijeće EU-a.

Zastupnici Europskog parlamenta uklonili su u četvrtak i posljednju prepreku na putu do potpunog ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roaming, objavio je Europski parlament.

Ukidanje maloprodajnih dodatnih naknada 15. lipnja 2017. omogućit će potrošačima telefoniranje, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po jednakim cijenama kao kod kuće dok putuju po Europi.

Parlament je usvojio neformalni dogovor s Vijećem o gornjim granicama veleprodajnih cijena za roaming među državama članicama, što otvara put potpunom ukidanju roaminga za krajnje potrošače.

Ta ograničenja određuju koliko si telekom operatori mogu međusobno naplaćivati za korištenje svojih mreža za pružanje usluga roaminga. Time su obuhvaćeni govorni pozivi, SMS poruke i korištenje podataka. Veleprodajne cijene neizravno se odražavaju na konačnu cijenu za krajnje potrošače.

Ukidanjem posljednjih prepreka za uvođenje jedinstvene i niže naknade za roaming, cilj je da do kraja lipnja 2022. godine veleprodajna cijena poziva u roamingu iznosi 0,032 eura po minuti, a SMS poruke 0,01 euro.

Veleprodajna cijena podatkovnog prometa tijekom godina postupno će padati počevši od lipnja 2017. sa ugovorenih 7,7 eura za gigabajt, na 2,5 eura po gigabajtu do 2022. godine.

Dogovor još mora formalno usvojiti Vijeće EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close