Uklanjanje grafita i 30.000 eura po vlaku

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. srpanj 2017. u 21:59
I u Hrvatskoj je dobar dio vlakova, osobito prigradskih oko Zagreba, preplavljen grafitima/Patrik Macek/PIXSELL

Tvrtka se bori s počiniteljima čije šaranje vagona smatra vandalizmom.

Slovenske željeznice (SŽ) trpe velike štete od grafita kojima je već 'oslikana' većina tamošnjih vlakova.  Delo piše da je većina kompozicija putničkih vlakova izvana preplavljena šarama, uslijed višegodišnjeg trenda oslikavanja, tijekom kojeg se pokazalo da su ulični umjetnici vrlo dobro pripremljeni i organizirani, da djeluju u grupama i da 'posao' obavljaju vrlo brzo, za najviše 15 minuta.

U nekoliko godina uspjeli su 'grafitirati' gotovo sve što vozi prugama i od putničkih su se okrenuli i teretnim vagonima, Željezničari se slažu da je, koliko god možda nekome crteži i šare bili dopadljivi, ipak riječ o vandalizmu, pa je SŽ shvatio da treba djelovati. Nabavljene su posebne antigrafitne folije uz koje se grafite, kad osvanu na vagonu, može ukloniti za 48 sati, što je vrlo važno jer manje utječe na vozni red.  

No, folija je na maloj broju vagona."Grafiti narušavaju naš poslovni ugled i odaju dojam nereda tvrtke. Često prekrivaju i prozore kupea pa se putnici osjećaju i zarobljenima tijekom vožnje", kaže Gorazd Hartner iz SŽ-a. Ističe da čišćenje površina vlaka, bilo izvana bilo unutra, predstavlja nemali trošak, koji se izražava u gubitku prihoda zbog micanja vagona iz optjecaja.

"Vagon je izvan pruge kad se čisti, jer vrijeme uklanjanja ovisi i broju slojeva nanesene boje, tipa spreja i veličini išarane površine. Ponekad postupak treba i ponoviti pa čišćenje jednog vlaka stoji Slovenske željeznice i 30.000 eura", reći će Hartner. Da bi se buduće grafitiranje donekle spriječilo, SŽ je uveo i ophodnje u vlakovima, na kolodvorima i oko spremišta vlakova, a puno bi se postiglo i kad bi se željeznička stajališta, tvrde upućeni, ogradila mrežama i opremila dodatnim reflektorima, te pokrila videonadzorom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close