Đukanovićeva tvrtka dobila posao od vlade koju je vodio

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2018. u 22:00
Milo Đukanović zaposlio se u svojoj tvrtki, kršeći Zakon o sprečavanju korupcije /Boris Ščitar/PIXSELL

Milu Đukanoviću premijerski mandat je istekao je u studenome 2016., a već od prosinca radi u Capital investu.

Crnogorska nevladina udruga KOD poslala je Agenciji za sprečavanje korupcije dopunu zahtjeva u vezi s mogućim sukobom interesa u slučaju "Prokletije", jer je prošlog tjedna objavljena imovinska kartica bivšeg premijera Mila Đukanovića u kojoj je naveo da je od prosinca 2016. godine zaposlen kao savjetnik u tvrtki Capital invest. 

Kazna do 2000 eura
Zakon o sprečavanju korupcije, pišu Vijesti, predviđa da bivši dužnosnik dvije godine nakon prestanka mandata ne može zasnovati radni odnos u tvrtki koja ostvaruje imovinsku korist na temelju odluka organa vlasti u kojoj je taj dužnosnik obavljao funkciju. Predviđena je kazna od 1000 do 2000 eura.

Afera "Prokletije" odnosi se na izradu prostornog plana za Nacionalni park Prokletije, posao kojeg su u ožujku 2015. godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobile tvrtke Republički zavod za urbanizam i projektiranje (RZUP) Ace Đukanovića i Capital invest, tvrtka njegovog brata, tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Nacrt tog plana završen je u prosincu prošle godine, a sada je na ocjeni u ministarstvu. Na taj način Capital invest ostvaruje imovinsku korist u poslu s vladom koju je vodio Milo Đukanović, koji se u toj tvrtki zaposlio samo nekoliko dana nakon prestanka mandata.  Mandat mu je prestao 28. studenoga 2016., a već od prosinca radi u Capital investu uz plaću od 1500 eura.

Šuti – i zarađuje
Afera zapravo počinje 25. srpnja 2013. godine, kada je vlada kojom je predsjedao Đukanović donijela Odluku o izradi Prostornog plana za Prokletije, koju je on i potpisao.  Ministarstvo je 22. prosinca 2014. godine objavilo javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za izradu tog prostornog plana, a tadašnji ministar Branimir Gvozdenović je 27. veljače 2015. godine potpisao odluku kojom je izabran ponuđač konzorcij RZUP-a. Đukanović još nije odgovorio na pitanja Vijesti koliko je njegova tvrtka imala poslova s javnim sektorom, koliko je od tih poslova zaradila i smatra li da je prekršio zakon. 

Komentirajte prvi

New Report

Close