Đukanović slomio Talijane, Crna Gora gradi TE Pljevlja 2

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2014. u 09:55
Kinezi i Česi zainteresirani za gradnju drugog bloka TE Pljevlja

Talijani su vlasnici 41,7% Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), crnogorska vlada 57%, ali bi kompanija uložila samo 49% u TE Pljevlja 2.

Talijanska kompanija A2A, koja je suvlasnik Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) pristala bi da EPCG bude investitor izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja pod uvjetom da uloži 49 posto u izgradnju, te da se nađe partner za ostatak investicije.

To je rezultat dosadašnjih pregovora kompanije A2A, koja ima 41,7 posto udjela u vlasništvu EPCG i crnogorske vlade koja drži 57 posto. A2A je u pregovore ušla sa stavom da neće prihvatiti sudjelovanje EPCG u izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, budući da nisu vratili niti dio svoje investicije u Elektroprivredu, koja je 2009. godine iznosila 430 milijuna eura. Međutim, kako navodi list Pobjeda, na insistiranje premijera Mila Đukanovića Talijani su promijenili mišljenje o ulaganju u Pljevlja i navodno je jedini problem kako naći partnera za veći dio investicije u novi energetski blok termoelektrane, a riječ je o stotinama milijuna eura.

Na stolu su dvije ponude, kineska kompanija Hubei Power gradila bi za 277 milijuna eura, dok Škoda Praha traži 356 milijuna. Obje kompanije nude investitoru da će osigurati kredite kod svojih nacionalnih banaka. No, ostaje i drugi problem, veliko onečišćenje zraka u Pljevljima, zbog čega se svake godine početkom zime održavaju prosvjedi građana. Naime, u tom gradu već rade dva velika industrijska postrojenja, TE i Rudnik ugljena, a većina građana grije se na ugljen i drva. Koliko će poboljšanju kvalitete zraka pridonijeti novi blok TE Pljevlja tek će se vidjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close