Đukanović skrivao tvrtku na Cipru

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2019. u 15:58
Predsjednik Crne Gore kaže da ne namjerava podnijeti ostavku/B. Ščitar/VL/PIXSELL

Predsjednik CG u offshore poslu.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, svoju je offshore tvrtku Vagor Investment na Cipru sakrio iza "korporacijskog predstavnika" ciparske tvrtke Hive Management Services Limited.

Ulogu direktora njegove tvrtke imao je Stelios Savidis, Cipranin ruskog porijekla. On se profesionalno bavi izdavanjem svog imena i potpisa za osnivanje tvrtki na Cipru, čiji stvarni vlasnici žele sakriti ime i novac u poslovima koje namjeravaju obaviti, pišu Vijesti. Ime Đukanovićevog direktora nalazi se u još 497 tvrtki s Cipra. U 478 je direktor, a u ostalima je tajnik ili ovlaštena osoba.

Đukanović je preko te tvrtke mogao poslovati u Crnoj Gori ili s njom osnovati drugu tvrtku, a da javnost ne zna da iza nje stoji Milo Đukanović, navodi podrgorički list. U zemljama EU brojni su primjeri da su dužnosnici podnosili ostavke ako su bili povezani s offshore tvrtkama, a najsvježiji primjer je bivši britanski premijer David Cameron, objašnjavaju Vijesti, dodajući da je Đukanović izjavio kako zbog povezivanja s offshore tvrtkom ne namjerava podnijeti ostavku.

Njegov tadašnji poslovni partner Duško Knežević, a sada najveći protivnik, medijima je poslao dokumente koji pokazuju da je on kao svjedok – jamac, potpisao dokument o osnivanju Vagor Investmenta na kojem se nalazi i potpis Đukanovića kao osnivača.  Đukanović je u emisiji Ukršetene riječi prvo sve negirao, pa kasnije priznao, navodeći da preko tvrtke nije obavljao transakcije i da je to bilo u razdoblju kada nije bio državni dužnosnik. Nije rekao koje je poslove planirao obaviti preko Cipra.

Komentirajte prvi

New Report

Close