Đukanović pobijedio: Povjerenje mu dalo 45,7 % birača

Autor: Agencija VLM , 15. listopad 2012. u 08:16
Ilustracija / PXL

Đukanović će većinu u parlamentu vjerojatno potražiti sa strankom Pozitivna Crna Gora koja je osvojila 8,8 posto glasova, te s Bošnjačkom strankom kojoj je pripalo 4,4 posto glasova.

Milo Đukanović i njegova koalicija Europska Crna Gora sa 45,7 posto osvojenih glasova pobjednik su izbora za crnogorski parlament. Crnogorci su po treći put od svoje nezavisnosti izašli na parlamentarne izbore a njih nešto više od pola milijuna s pravom glasa biralo je 81 zastupnika. No, na listama nije bilo puno novih lica, mahom su to političari koji su obilježili noviju povijest Crne Gore, na čelu s nedodirljivim Milom Đukanovićem, te njegovim glavnim suparnikom Miodragom Lekićem. Upravo jer on sklopio nemogući koktel stranaka u Demokratski front s kojim je jurišao na Đukanovića. Lekić je tako privremeno ujedinio prosrpsku Novu srpsku demokratiju, koja se protivila crnogorskoj neovisnosti, i procrnogorski Pokret za promjene. Njihove su goleme razlike, koje se ogledaju i u samome pogledu na status Crne Gore kao nezavisne države, na tren nestale, očito je želja za rušenjem Đukanovića snažnija te je čak ujedinila i smrtne neprijatelje. I dovoljno da Đukanović poentira:

27. glasački okrug Srbije

– Ta opozicija priželjkuje Veliku Srbiju. Kad bi ona pobijedila, crnogorska bi nezavisnost bila dovedena u pitanje – kazao je uoči samih izbora Đukanović i dodao kako Demokratski front svoje namjere i ne skriva jer lijepi plakate po Beogradu.

– Oni se zalažu za to da Crna Gora postane 27. glasački okrug velike Srbije – govorio je Đukanović. Ova Đukanovićeva retorika očito je polučila rezultata jer je Demokratski front osvojio samo 23,4 posto glasova, gotovo dvostruko manje od Đukanovićeve koalicije koju su namjeravali srušiti. Ipak, pobjeda nije bila laka jer su Đukanovićevu karizmu opasno narušile veze sa sumnjivim bogatašima, a naročito afera oko prodaje crnogorskog telekoma. Iako brojni crnogorski domoljubi u njemu i dalje vide vođu koji ih je izvukao iz ralja Srbije, Đukanović uoči izbora nije imao tako komotnu situaciju.

Hrvati na izborima

S druge strane, izazivač Lekić je uoči izbora širio neviđeni optimizam.

– Mi smo pred pobjedom jer većina građana želi promjene – govorio je Lekić neposredno pred izbore, ali i odgovarao na napade da će Crna Gora, pobijedi li njegov blok, izgubiti nezavisnost:

– Mi nismo velikosprska, ali ni antisrpska tvorevina. Jer antisrpska politika nije crnogorska politika, niti je to ikada u svojoj povijesti bila – rekao je Lekić. Uz uzajamne optužbe za anticrnogorstvo i antisrpstvo, kampanju su obilježile i optužbe za lopovluk, teme oko ulaska Crne Gore u Europsku uniju, i porast nezaposlenosti. Đukanović će većinu u parlamentu vjerojatno potražiti sa strankom Pozitivna Crna Gora koja je osvojila e 8,8 posto glasova, te s Bošnjačkom strankom kojoj je pripalo 4,4 posto glasova

Komentirajte prvi

New Report

Close