Ugledni Švicarski dnevnik kritizirao zakon o 'švicarcima'

Foto: Boris Scitar/PIXSELL Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Neprijateljska slika pohlepnih banaka oduvijek je dobro došla kada treba podići emocije. Pogotovo ako se 90 posto bankovnog tržišta nalazi u rukama stranaca, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, piše komentator

Ugledni švicarski dnevnik Neue Zuericher Zeitung (NZZ) u svom komentaru od petka kritizira hrvatski zakon o regulaciji kredita u švicarskim francima povezujući ga izravno s predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

"Neprijateljska slika pohlepnih banaka oduvijek je dobro došla kada treba podići emocije. Pogotovo ako se 90 posto bankovnog tržišta nalazi u rukama stranaca, kao što je to slučaj u Hrvatskoj(...) Socijaldemokratska vlada preuzela je ulogu Robina Hooda nedužnih kućanstava, koja su potpuno nedužna bila prisiljena na sklapanje ovakvih kreditnih ugovora. I naravno očekuje da će za svoj trud, koji baš i nije tako nesebičan, biti nagrađeni na izborima", piše komentator Thomas Fuster, koji za ovaj dnevnik liberalno-građanskog spektra često prati događaje u jugoistočnoj Europi.

No, smatra komentator, zakon o kreditima u švicarskim francima je po mnogo čemu sporan. U pitanje se dovodi i njegova usklađenost s hrvatskim ustavom. Tu se, kako ističe, prije svega radi o retroaktivnoj klauzuli po kojima se potpuno legalno sklopljeni ugovori sada moraju ponovno sklapati, ali pod potpuno novim uvjetima. Stoga je potpuno razumljivo da se banke svim pravnim sredstvima bore protiv novog zakona.

"No u Hrvatskoj žrvanj pravde melje polako. Sudska odluka, tako barem kalkulira vlada u Zagrebu, sigurno neće pasti prije izbora. Kratkoročno izborno taktiziranje vladi u Zagrebu je važnije od jamstva pravne sigurnosti što je vrlo upitni signal iz najmlađe članice Europske unije", zaključuje komentator NZZ-a.

Komentari (1)
 • Marx
  Marx 23:43 17.10.2015.

  Svaka čast da je Poslovni dnevnik objavio ovaj članak.

  Najzad jedno ugodno izneneađenje!

  Pitam se samo kome li bi se mogla uputiti sugestija da netko od naših novinara ode u Švicarsku i zamoli predsjednika SNB-a Thomasa Jordana za kratki intervju na temu kako je nekome u istočnoj Evropi ikada moglo pasti na pamet da uzima kredit u Švicarskim francima.

  Naime, moja neznatnost je jedna od onih ljudi koji nikada nisu shvatili kako je ikome u državi koja nije članica eurrozone i nema euro palo na pamet uzeti kredit u eurima, a kamoli u švicarskim francima…

  Budući da nitko nije izvukao nikave pouke a sve ovo do sada je bila samo demonstracija jedne užasavajuće političke nezrelosti, možda bi intervju sa Thomasom Jordanom mogao nešto promijeniti….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!