Udvostručena dobit Amazona

Autor: Tomislav Pili , 29. travanj 2018. u 22:00
Osnivač kompanije Jeff Bezos u jednom danu postao bogatiji za 8 milijardi dolara/REUTERS

Po objavi rezultata za prvi kvartal cijena dionice uspela se na novu rekordnu razinu od 1518 dolara.

Nakon objave odličnih poslovnih rezultata za prvo tromjesečje, dionica Amazona uspela se na novu rekordnu razinu učinivši osnivača i najvećeg dioničara Jeffa Bezosa bogatijim u samo jednom danu za osam milijardi dolara.

Američki div u segmentu internetske trgovine Amazon u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario porast prihoda od 43 posto, na 51 milijardu dolara, potaknut rastom internetske kupovine u SAD-u. Time su nadmašena očekivanja analitičara u anketi Thomson Reutersa o prihodima od 49,8 milijardi dolara. Također, Amazon je više nego udvostručio neto dobit koja je porasla na 1,6 milijardi dolara, sa 724 milijuna dolara u istom razdoblju prošle godine.

Amazon je izvijestio da su prihodi od prodaje iz poslovanja u Sjevernoj Americi porasli na 30,7 milijardi dolara, u usporedbi s 20,9 milijardi dolara u prvom tromjesečju prošle godine. Time je dobit skočila na 1,1 milijardu dolara, u odnosu na prethodnih 596 milijuna dolara. Također, Amazon Web Services, platforma za "cloud" poslovanje koju koriste brojne velike tvrtke, ostvarila je dobre rezultate.

Međutim, u međunarodnom poslovanju gdje je prodaja skočila na 14,8 milijardi dolara, gubici su porasli na 622 milijuna dolara, u odnosu na 481 milijuna dolara lani.

Podsjetimo, tvrtka se nedavno našla na meti američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji tvrdi da Amazon ne plaća dovoljno poreza. Također, tvrdio je da Amazon potkrada američku poštu koja, kaže Trump, gubi prosječno 1,50 dolara za svaki paket koji isporučuje za Amazon. Kompanija u ovom tromjesečju očekuje dobit između 1,1 i 1,9 milijardi dolara, nasuprot 628 milijuna dolara ostvarenih u drugom lanjskom tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close