Udvostručen izvoz organske hrane iz BiH

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2018. u 22:01
U proizvodnju organske hrane uključio se veći broj mladih poljoprivrednika, Foto: Borna Filić/PIXSELL

Najviše se proizvoda proda u skandinavskim zemljama, od čega je iz staklenika 20%.

Prema podacima Vijeća ministara BiH izvoz organske prizvodnje u BiH se u protekloj godini udvostručio, navodi portal Klix.ba. Zakon o organskoj proizvodnji u Republici Srpskoj donesen je 2010. godine, a tek prošle godine i u Federaciji BiH.

Sejad Herceg, iz Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, kaže kako je zakonom u potpunosti regulirano to područje, ali je potrebno uspostaviti i još jedan oblik nadzora na tržištu kako bi se učinkovitije pronalazili oni koji pod oznakom organskih proizvoda promoviraju one koji to nisu.

“Na taj način bi se zaštitili certificirani organski proizvođači, a bitno je istaknuti da je organska proizvodnja poboljšana usvajanjem ovog zakona, ali ono na čemu još treba raditi jeste i formiranje registra na osnovu kojeg bisamo imali podatke koliko postoji organskih proizvođača”, rekao je Herceg.

Prema njegovim riječima, 2012. godine zabilježeno je 170 operatera u organskoj proizvodnji, koja se udvostručila, a BiH bi mogla postati zemlja u kojoj bi taj sektor mogao imati dobru budućnost zbog svih resursa kojima raspolaže.

“BiH je uvijek pratila svjetski trend u organskoj proizvodnji, a on se uvijek kretao između 10 i 20 posto, međutim, važno je istaknuti da se ta proizvodnja u BiH povećava i više od 20 posto. Potražnja je velika i bilježimo veliki porast, ali kada se usporedimo s tržištem EU, u BiH proizvodimo tek 0,02 posto na površinama pod organskom proizvodnjom, a to znači da je gotovo 1000 hektara zemljišta pod organskom proizvodnjom”, istakao je.

Najviše organskih proizvoda iz BiH izvozi se u skandinavske zemlje, ali su i dalje najveći potrošači Njemačka i Italija. Riječ je o ljekovitom bilju, šumskim proizvodima i gljivama, a od toga plastenička proizvodnja zauzima 20 posto. Ove godine za organsku proizvodnju iz proračuna FBiH izdvojeno je samo 80.000 KM (oko 320.000 kuna). “Sada radimo na projektu u kojem koristimo iskustva iz Mađarske, Češke i Slovačke, a obučavamo proizvođače iz Srbije, Moldavije i BiH. Bitno je da imamo mlade ljude i da ih kvalitetno obrazujemo. Prema svjetskim istraživanjima, potražnja za organskom proizvodnjom će rasti i mladi su to prepoznali. Tu proizvodnju želimo podići na višu razinu jer građani zaslužuju kvalitetne proizvode”, zaključio je Herceg.

Komentirajte prvi

New Report

Close