Učinkovito selo koje proizvede više energije nego što potroši

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2015. u 22:00
Površine se obrađuju, ali proizvode i struju/FOTOLIA

Ideju je osmislio poduzetnik i student elektrotehnike Michael Raschemann – predložio je da se u lokalnim OPG-ovima izgrade vjetroparkovi.

Pitajte stanovnike Feldheima kako bi opisali svoje mjesto i oni će vam gotovo svi reći isto – mirno, piše internetski portal Deutsche Welle.

U tom selu u njemačkoj saveznoj pokrajini Brandenburg, 60-ak kilometara jugozapadno od Berlina živi 128 žitelja. Ono što se na prvi pogled ne vidi je mreža električnih vodova i cijevi za grijanje koja se nalazi pod cestama Feldheima i kojom prolazi samo energija iz obnovljivih izvora. Feldheimski energetski eksperiment je počeo 1995. godine kada je poduzetnik i student elektrotehnike Michael Raschemann predložio da se u lokalnim poljoprivrednim kooperacijama izgrade vjetroparkovi.

Površine i vjetroviti kraj su za to bili idealni. Zajedno s njegovom tvrtkom Energiequelle specijaliziranom za obnovljivu energiju, malo-pomalo su stanovnici Feldheima proširivali svoj vjetropark koji sada ima 47 turbina. "Prvotno projekt nije bio zamišljen ovako – stalno se širio", priča za Deutsche Welle, Kathleen Thompson, britanska iseljenica koja se skrasila u ovom kraju. Samo najnovija i najveća turbina mogla bi uskoro proizvoditi 9 milijuna kwH godišnje. To je nekoliko puta više nego što je dovoljno za potrebe čitavog sela.

Feldheimski vjetropark proizvodi toliko energije da 99 posto nje može ići u prodaju na energetskom tržištu. S obzirom na rastuće troškove energije, poljoprivredna zadruga je odlučila izgraditi i postrojenje za proizvodnju bioplina. Ono od 2008. godine pretvara kukuruz i silažu zajedno s mješavinom tekućeg stajskog gnoja u metan. Iste godine kada je postrojenje za proizvodnju bioplina krenulo u pogon, napravljen je i jedan solarni park – na području nekadašnje sovjetske vojne baze. On u međuvremenu proizvodi dovoljno struje za 600 domaćinstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close