Ubrzao broj preuzimanja među američkim naftašima

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2016. u 22:00
Proizvođači nafte iz škriljevca polako dolaze do daha/REUTERS

U drugom tromjesečju broj spajanja porastao je s 39 na 51, a broj transakcija među proizvođačima nafte skočio je za 84 posto.

Nakon pet uzastopnih tromjesečja pada, u američkom energetskom sektoru primjetan je trend ubrzanja spajanja i preuzimanja, stoji u analizi konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC). Stabilizacija cijena nafte i optimističnije raspoloženje da je oporavak na vidiku rezultirao je većim brojem preuzimanja i spajanja, navodi se u analizi koju prenosi Reuters.

 

26,1mlrd.

dolara vrijedila su preuzimanja u drugom kvartalu

Više kupnji, manje vrijednih
Tako je u drugom tromjesečju sklopljena 51 transakcija u energetskom sektoru, nasuprot njih 39 u prvom tromjesečju. Međutim, vrijednost tih preuzimanja nešto je manja – 26,1 milijardi dolara nasuprot 28,1 milijardi dolara. Osim toga, većina transakcija, točnije njih 35, sklopljena je među proizvođačima nafte i plina.

U odnosu na prvo tromjesečje, preuzimanja među naftašima skočila su za 84 posto što sugerira oporavak američkih proizvođača nafte iz škriljevca. Među transakcijama koje valja istaknuti izdvaja se kupnja imovine za koju se odlučio QEP Resources te kupnja imovine u Oklahomi koju želi Marathon Oil, naftna kompanija koja je trebala istraživati i jadransko podmorje. 

Upitna održivost trenda
Za razliku od proizvođača nafte, spajanja među operaterima infrastrukture, poput naftovoda, i dalje su u padu. PwC je pobrojao osam transakcija u prošlom tromjesečju dok ih je u prvom tromjesečju bilo 11. No, pitanje je može li se trend rasta ukupnih spajanja u tom sektoru održati.

Naime, cijene nafte prošlog su tjedna zakoračile u takozvano "medvjeđe tržište" što znači da su pale više od 20 posto u odnosu na vrhunac od 52,86 dolara zabilježenih 9. lipnja. Cijena Brent nafte u petak je pala na 42 dolara dok je cijena američke WTI nafte pala na 40,7 dolara. Podsjetimo, broj američkih bušotina u lipnju je skočio na 371, nakon što je u svibnju dosegnut sedmogodišnji minimum od svega 316 bušotina. Ipak, do kraja godine američka proizvodnja trebala bi blago porasti, pa bi godišnja proizvodnja trebala iznositi 8,3 milijuna barela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close