Ubojstvo veleposlanika Rusije produbilo pad turske valute

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2016. u 22:01
Tijelo veleposlanika Andreja Karlova u utorak je ispraćeno iz Ankare u Rusiju/REUTERS

Pokušaj vojnog udara, izvanredno stanje i napadi terorista ostavili su traga na gospodarstvu.

Atentat na ruskog veleposlanika Andreja Karlova usred Ankare izazvao je novi pad vrijednosti turske valute dodatno naglasivši valutnu krizu s kojom se zemlja suočava zbog političke nestabilnosti.

Nakon objave vijesti o ubojstvu veleposlanika na otvaranju izložbe fotografija u ponedjeljak, vrijednost turske lire prema američkoj valuti potonula je za gotovo jedan posto na 3,526 lira za dolar. Turska valuta tijekom ove godine izgubila je gotovo 20 posto vrijednosti, što je prema mišljenju Stevea Hankea, direktora projekta analize valuta na Cato Institute, dovoljno snažno potonuće da se mirne duše može proglasiti valutna kriza u Turskoj.

 

1,8 posto

oslabio je turski BDP u trećem tromjesečju

To je možda i najjasniji znak da je politička nestabilnost izražena kroz srpanjski pokušaj vojnog udara te posljedično izvanredno stanje koje i dalje traje te brojni teroristički napadi posljednjih mjeseci ostavili traga na turskom gospodarstvu vrijednom 720 milijardi dolara. Prema mišljenju ekonomista, ako se politička nestabilnost nastavi, to može izazvati snažan odljev kapitala iz zemlje i time Tursku dovesti u nezavidan položaj. "Ključna zabrinutost stranih investitora povezana je s erozijom vladavine prava", ističe Sinan Mulgen, ekonomski analitičar iz Istanbula, prenosi CNBC. "Turska prolazi kroz iznimno tešku situaciju na domaćem planu nakon srpanjskog pokučaja puča", dodaje Mulgen.

Pad stranih investicija već se počeo osjećati. Naime, u trećem tromjesečju BDP je smanjen za 1,8 posto, po prvi puta od 2009. godine. S druge strane, vlast nema pravi odgovor na sve očitije klizanje lire. Umjesto uobičajenog ekonomskog odgovora – a to bi bilo podizanje kamatnih stopa – režim se odlučuje na neuobičajene metode. Tako je početkom prosinca predsjednik Recep Tayyip Erdo?an pozvao građane da pretvore štednju u stranoj valuti u domaću valutu i zlato. No, predsjednik je zaboravio reći da i zlatu pada vrijednost.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Admiral Davor Domazet Lošo:

” U Hrvatskoj nitko ne govori o „Strateškoj dubini“, strategiji koju je razvila Turska i koja obuhvaća razdoblje do 2071. godine.

U toj strategiji Turci jasno navode da je „osmanska priča Balkana jedna ‘divna priča’ i sada je treba obnoviti!“

Neoosmanizam podrazumijeva ekspanzionističku politiku, a što Hrvatska radi?!
Prodajemo hotele Turcima!
Blago nama. “

New Report

Close