Ublažen pad aktivnosti proizvodnog i uslužnog sektora eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2013. u 13:32
Ilustracija

Markitov preliminarni sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni, koji objedinjuje aktivnosti proizvodnog i uslužnog sektora 17 zemalja članica, u lipnju je porastao na 48,9 bodova, sa svibanjskih 47,7 bodova.

Pad aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u lipnju je blago oslabio, no nastavljen pad novih narudžbi upućuje na pretpostavku da će na puni oporavak trebati još malo pričekati, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci londonske istraživačke tvrtke Markit.

Markitov preliminarni sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni, koji objedinjuje aktivnosti proizvodnog i uslužnog sektora 17 zemalja članica, u lipnju je porastao na 48,9 bodova, sa svibanjskih 47,7 bodova.

Riječ je o najvišoj razini toga indeksa od ožujka 2012., no čvrsto je i dalje u području ispod 50 bodova, ukazujući na pad aktivnosti, i to u razdoblju od 22 mjeseca, uz izuzetak tek jednog mjeseca.

"Najviše ohrabruje situacija u zemljama izvan Francuske i Njemačke gdje ostatak regije bilježi najnižu stopu pada u posljednje dvije godine – pad je tek umjeren", tumači glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

"Uz ovakvu stopu pada trebali bismo svjedočiti stabilizaciji u trećem tromjesečju i rastu u četvrtom tromjesečju. To je u skladu s procjenom dužnosnika da će situacija u drugoj polovini godine po svemu sudeći biti puno bolja", kazao je Williamson.

Eurozona je u recesiji već godinu i pol dana a u Markitu kažu da najnoviji PMI upućuje na pad gospodarstva u drugom tromjesečju za 0,2 posto.

Da puni oporavak nije na vidiku svjedoče i nove narudžbe, bilježeći pad 23 mjeseca zaredom, iako je pripadajući podindeks u lipnju blago poboljšan, na 47,4 boda, sa 46,8 bodova koliko je iznosio u svibnju.

"To sugerira da stvari napreduju u pravom smjeru, no ne treba očekivati brze promjene. Situacija je i dalje slaba", dodao je Williamson.

Preliminarni PMI uslužnog sektora, koji čini najveći dio gospodarstva 17 članica eurozone, poskočio je na 48,6 bodova, sa 47,2 boda. Dosegnuo je tako najvišu razinu od siječnja ove godine, no i dalje je, i to 17 mjeseci zaredom, ispod 50 bodova.

Odgovarajući PMI za proizvodni sektor uvećan je na 48,7 bodova, sa 48,3 boda u svibnju, objavila je londonska istraživačka tvrtka.

Komentirajte prvi

New Report

Close