Uberovi vozači nisu zaposlenici

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2017. u 21:59
Država je potraživala pet milijuna eura/REUTERS

Sud u Parizu odbacio zahtjev da američka kompanija mora uplatiti doprinose.

Francuska podružnica Ubera pobijedila je u sudskoj bitci s državom, a presuda priječi da se Uberovi vozači službeno vode kao zaposlenici kompanije.

Pariški sud za radne sporove odbacio je zahtjev države da se vozačima koji rade za tu kompaniju za iznajmljivanje vozila s vozačem uplaćuju doprinosi. Zahtjev je podnio URSSAF, institucija koja se bavi prikupljanjem doprinosa na plaću. Kako navodi Bloomberg, francuske vlasti tražile su uplatu oko pet milijuna eura na ime neuplaćenih doprinosa od siječnja 2012. do lipnja 2013. godine. URSSAF je odbio komentirati presudu tek dodavši da će se na nju žaliti.

Podsjetimo, francuske vlasti prošle su godine zatražile od Ubera da vozače vodi kao svoje zaposlenike. Kako bi podržao taj zahtjev, URSSAF je objavio kako je našao dokaze koji govore o hijerarhijskoj strukturi između francuskog Ubera i vozača. S druge strane, Uber je tvrdio kako nije obvezan isplaćivati doprinose s obzirom da su vozači neovisni poduzetnici.

Inače, Uber se širom svijeta suočava s problemima oko tumačenja svog poslovnog modela i radnih uvjeta vozača koji rade za tu kompaniju. U Velikoj Britaniji sud za radne sporove presudio je kako vozači imaju pravo na minimalnu plaću i plaćeni godišnji odmor. Skupina vozača u Kaliforniji također je podnijela tužbu zbog kršenja radničkih prava. Londonski sud nedavno je stao na stranu prometnih vlasti toga grada koje su zahtijevale da svi vozači Ubera moraju znati engleski jezik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close