Uber vozi Hiltonove goste, kad će Zagreb?

Autor: Marija Crnjak , 04. rujan 2015. u 10:10
Uskoro aplikacije s preporukama Hiltona i Ubera

Ne zna se kad će i hoće li navedene usluge moći koristiti gosti zagrebačkog Doubletree Hilton hotela.

Dok se brojni gradovi, uključujući i Zagreb, protive ulasku Ubera na tržište zbog negativna utjecaja na domaći taksi biznis, za hotelske kompanije to znači novi i jeftiniji koncept prijevoza gostiju, koji je među prvima prepoznala grupacija Hilton.

Temeljem nedavno potpisanog ugovora s Uberom, hotelska grupa Hilton Worldwide od početka rujna svojim gostima nudi uslugu online rezervacije vožnje do hotela odmah prilikom rezervacije sobe, koja je moguća i preko pametnih telefona.  Svjesni toga da transfer do hotela u prometnim gužvama zna biti dugotrajan i neugodan, u Uberu objašnjavaju da će suradnja omogućiti "bezbolnu" vožnju. Usto, oni koji se odluče za vožnju Uberom za prvu vožnju do svog Hilton hotela dobit će popust od 20 dolara.

Sredinom rujna očekuje se lansiranje zajedničke aplikacije "Lokalna scena" s preporukama Hiltona i Ubera za najbolje restorane i noćne klubove u 20 gradova SAD-a, namijenjene vlasnicima kartice vjernosti Hilton Honors. Posrijedi je tek jedna u nizu niša koje Uber kani iskoristiti, uz primjerice uslugu "Uber for business" za poslovnjake, lansiranu prije godinu dana, koja prema njihovim izračunima poslodavcima štedi oko 1000 dolara po zaposleniku. Nije poznato kad će i hoće li navedene usluge moći koristiti gosti zagrebačkog Doubletree Hilton hotela, jer još nije definiran ulazak Ubera na hrvatsko tržište.

 

300svjetskih

gradova obuhvaća Uberova mreža taksija

Sredinom ljeta ta startup tvrtka koja posluje u 300 svjetskih gradova objavila je u Hrvatskoj oglas da traži direktora i voditelja logistike za Zagreb, što je potvrdilo spekulacije o ulasku na tržište, unatoč protivljenju domaćih taksista koji se boje da će ostati bez posla. O dolasku Ubera u Zagreb nedavno se negativno izjasnio i gradonačelnik Milan Bandić, izjavivši kako Uber nije potreban Zagrebu, no nije objasnio na koji način planira zaustaviti njihov dolazak. Uz nekolicinu američkih država odnosno gradova, rad Uberu prije godinu dana zabranila je Španjolska. Njemačka, Belgija i Nizozemska to su učinile djelomično. Budući da su već krenuli u potragu za kadrom, čini se da su u Uberu pronašli zakonsku mogućnost da počnu raditi u Zagrebu, gdje u "sharing" konceptu poslovanja ne trebaju posebne licencije kao taksisti.

Kako nam je u četvrtak objasnio glasnogovornik Ubera, njihova je ambicija biti svuda. "Želimo biti u svakom naprednom i otvorenom gradu koji ima potrebu za sigurnim, pouzdanim i učinkovitim prijevozom. Zagreb nije iznimka. Stalno ispitujemo mogućnosti za razvoj poslovanja u novim destinacijama, uključujući i Hrvatsku", kratko su nam poručili iz Ubera. Više detalja o opcijama i planovima hrvatskoj javnosti trebao bi uskoro otkriti Anthony le Roux, generalni direktor Ubera za istočnu Europu, koji je najavljen kao jedan od govornika osmog Weekend Media Festivala koji se održava u Rovinju od 24. rujna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close