Uber i dalje traži put ka profitabilnosti

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2018. u 22:00
Izlazak na burzu s minusom/REUTERS

Analitičari nisu impresionirani smanjenjem kvartalnog gubitka za petinu.

Moralo bi se dogoditi čudo da Uber iduće godine, prilikom planiranog uvrštenja dionica na burzu, investitorima predstavi profitabilno poslovanje.

Kompanija je objavila rezultate za drugo tromjesečje koji pokazuju pozitivna kretanja u pogledu smanjivanja minusa, no do prve dobiti još će proteći dosta vremena.

Kako prenosi Reuters, u drugom kvartalu gubitak se smanjio sa 1,1 milijarde dolara zabilježenih godinu ranije na 891 milijun dolara. Prilagođeni gubitak prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije pao je sa 773 milijuna dolara na 614 milijuna dolara.

U posljednje vrijeme Uber je povećao ulaganja na novim tržištima dok se istovremeno povlači s onih gdje gubi milijune dolara. Kako bi pronašao put profitabilnosti, izgradio je i dodatne izvore prihoda, poput dostave hrane i posredovanja u prijevozu tereta.

Međutim, i dalje vodi skupe sudske bitke oko statusa svojih vozača, a problem predstavlja i nedavna odluka njujorških vlasti da zaustavi izdavanje dozvola za taksiranje Uberu i Lyftu.

"I dalje nisam impresioniran. Smanjenje gubitka rezanjem 'najnižih grana' ne znači da je temeljni poslovni model profitabilan", komentirao je Brent Goldfarb, profesor menadžmenta i poduzetništva na sveučilištu Maryland. Ako ne pokaže izraženije naznake profitabilnosti, u IPO-u će Uber teško moći očekivati vrednovanje od 72 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close