U zdravstvenom sustavu RS višak od 4514 zaposlenika

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2019. u 22:00
I prekobrojne financiraju osiguranici u Republici Srpskoj/ Boris ŠČitar/Večernji list/PIXSELL

Propisane kvote Ministarstva zdravlja najviše prekoračuje Sveučilišni klinički centar RS, koji umjesto 1404 ima 2843 djelatnika.

Potpuno suprotno od zemalja u regiji i članica Europske unije, u domovima zdravlja i bolnicama Republike Srpske utvrđen je višak od ukupno 4514 zdravstvenih djelatnika.

Zdravstvene institucije ne pridržavaju se standarda i propisa o broju zaposlenih, potvrđuju najnovije analize Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Utjecaj lokalne vlasti
Prema tim analizama, u koje je Glas Srpske imao uvid, očito je da niti jedan dom zdravlja, niti bolnica ne poštuju normative koje propisuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS o potrebnom broju zaposlenika.  Propisane kvote ministarstva najviše prekoračuje Sveučilišni klinički centar RS, koji je zaključno s 31. prosinca prošle godine umjesto 1404 imao 2843 zaposlenika.

 

307 radnika

višak je u odnosu na normative u Bolnici Foča

Na drugom mjestu po odstupanju od propisanog broja zaposlenih je Bolnica Foča, koja je u ovu godinu ušla sa 307 radnika viška, a bolja situacija nije niti u Bolnici Prijedor, čiji je platni spisak duži za 244 zaposlena nego što je nužno za neometano odvijanje rada. U Fonda zdravstvenog osiguranja RS ističu da su i ranije ukazivali na veći broj radnika u zdravstvu, ali se negdje uvijek očekivalo, a posebno se to odnosi, kako navode, na voditelje, da sve te prekobrojne financiraju osiguranici.

"Osnivači domova zdravlja su lokalne zajednice koje ništa ili neznatno izdvajaju za financiranje zdravstvene zaštite, a izravno utječu na politiku zapošljavanja i izbor vodstva", poručuju iz Fonda, dodajući da FZO ne utječe na kadrovska pitanja u bolnicama, ali smatraju da je potrebna racionalizacija, nadzor i upravljanje troškovima.

Veći zahtjevi pacijenata
Vlado Đajić, direktor Sveučilišnog kliničkog centra RS, kaže da prate potrebe i zahtjeve pacijenata, koje su daleko veće nego ranijih godina, i da na temelju toga planiraju rad. "Oko 50 liječnika u idućih pet godina otići će u mirovinu, zato moramo ranije planirati, te primiti i obučavati nove ljude", objašnjava Đajić. I Mirko Sovilj, direktor Bolnice Prijedor, smatra da postojeći standardi i normativi o broju zaposlenih nisu dobro urađeni ili su loše tumačeni. 

U prijedorskoj bolnici je, kako kaže, 498 stalno zaposlenih, dok su ostali na određeno vrijeme, kao zamjene za radnike na porodiljskom i trudničkom odsustvu ili dužem bolovanju. "Postojeći standardi računaju pružanje zdravstvene usluge prema broju stanovnika, očekujući određeni broj pacijenata. Međutim, u stvarnosti moramo osigurati 24 sata zdravstvenu zaštitu i imati sve specijaliste kako bismo zbrinuli sve pacijente", kaže Sovilj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close