U zamrzavanje proizvodnje nafte malo tko vjeruje

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2016. u 22:00
Iran cilja podići proizvodnju s 3,6 milijuna na četiri milijuna barela dnevno/REUTERS

Ključ dogovora drže Iran i Saudijska Arabija – Iran želi povećati proizvodnju, a Saudijci ne žele smanjiti ako to ne učini i Iran.

Unatoč upozorenjima da bi se cijena nafte mogla spustiti opet prema 30 dolara ukoliko se ne postigne dogovor, to je naizgledniji scenarij neformalnih razgovora članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o zamrzavanju proizvodnje.

Članice će se sastati na marginama Međunarodnog energetskog foruma koji se tijekom ponedjeljka i utorka održava u Alžiru. Iako je domaćin konferencije, alžirski ministar energetike Noureddine Bouterfa najavio kako sudionici sastanka neće otići praznih ruku, tržište je u najmanju ruku skeptično prema tim najavama. 

 

46dolara

iznosila je cijena Brent nafte u ponedjeljak

Epski neuspjeh OPEC-a
"Smatramo da bi sastanak propao ako OPEC ne samo ne postigne konkretan dogovor, nego i ako ne bi urodio nekim planom za ubuduće. U tom slučaju, bio bi to još jedan epski neuspjeh OPEC-a", navode analitičari tvrtke Macquarie Capital u bilješci klijentima. S druge strane, dio analitičara je nešto optimističniji.  

"Činjenica da zemlje poput Alžira i dalje govore o dogovoru znači da je ta mogućnost i dalje na stolu, neovisno o drugim gledištima. Očekujem da Alžir i Venezuela naprave pritisak da se dogovor postigne – za njih je imperativ da se cijene nafte podignu", kaže za Reuters Jonathan Barrets, glavni investicijski direktor sidnejskog Ayers Alliancea. Sastanak u Alžiru drugi je pokušaj dogovora, nakon što je prvi u svibnju propao. Kao i tada, ključ dogovora drže Iran i Saudijska Arabija. Naime, cijene nafte potonule su u petak gotovo četiri posto nakon vijesti da te dvije države nisu postigle nikakav napredak u pokušaju preliminarnog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Čeka se studeni
Podsjetimo, šanse za postizanje dogovora najvećih proizvođača nafte o zamrzavanju proizvodnje postale su mnogo manje nakon što su Iranu početkom godine ukinute zapadne sankcije. Iran trenutno proizvodi 3,6 milijuna barela dnevno, ali cilja podići proizvodnju na četiri milijuna barela. Saudijci pak pristaju na nižu proizvodnju, ali samo ako to učini i Iran.

Stoga bi cilj Riyada na sastanku u alžirskoj prijestolnici moglo biti postizanje konsenzusa koji će biti uobličen u formalni dokument na sastanku OPEC-a u studenom, ocjenjuju u bilješci objavljenoj u ponedjeljak analitičari Morgan Stanleya. Bilo kakav sporazum o zamrzavanju proizvodnje bez Irana bio bi neefikasan, drži Azlin Ahmad, analitičar Argus Medije. Cijene nafte dijelom su se u ponedjeljak oporavile od potopa u petak. Barelom Brent nafte trgovalo se po 0,8 posto višoj cijeni od 46,2 dolara, a WTI nafta poskupila je 0,7 posto na 44,8 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close