U zamjeni računala Trump vidi bilijun dolara ušteda

Autor: Tomislav Pili , 21. lipanj 2017. u 14:06
Predsjednik Donald Trump u društvu čelnika Applea Tima Cooka i Microsofta Satye Nadelle/REUTERS

Bijela kuća modernizacijom računalnih sustava želi srezati troškove i poboljšati uslugu građanima.

Predsjednik Donald Trump odlučio je temeljito obnoviti računalne sustave američke vlade što bi trebalo donijeti uštede od bilijun dolara u sljedećih deset godina.

Kako izvješćuju tamošnji mediji, Trump se u ponedjeljak sastao sa predstavnicima 18 američkih tehnoloških tvrtki, među kojima su bili i Apple, Microsoft te Amazon. Radilo se o sastanku takozvanog Američkog tehnološkog vijeća koje je predsjednik oformio u svibnju radi podrške nastojanjima za modernizaciju vladinih institucija. Kako je naglašeno na sastanku, Bijela kuća želi modernizirati vladine sustave informacijske tehnologije i tako srezati troškove i poboljšati uslugu građanima.

No, cilj je i poboljšati sigurnost vladinih sustava. "Vlada se treba priključiti informacijskoj revoluciji", istaknuo je Trump. Naravno, predstavnici tehnološkog sektora dijele predsjednikovo mišljenje s obzirom da im se smiješe poslovi vrijedni milijarde dolara. "Amerika treba imati tehnološki najmoderniju vladu na svijetu. Danas ona to nije", ocijenio je izvršni direktor Applea Tim Cook. Prvi čovjek Amazona Jeff Bezos izjavio je da želi vidjeti Trumpovu administraciju koja će koristiti komercijalno dostupne tehnologije, umjetnu inteligenciju i uložiti u preobuku zaposlenika javne uprave.

Prema lanjskom izvješću američkog državnog ureda za reviziju, vlada na IT opremu godišnje troši 80 milijardi dolara. Tijekom 2015. vlada je napravila najmanje 7000 različitih investicija u IT opremu, a neke agencije koriste opremu s komponentama ugrađenima prije pola stoljeća.

"Takva struktura je neodrživa", ocijenio je Jared Kushner, predsjednikov zet, ali i pomoćnik. Dodao je i kako većina od 6100 vladinih podatkovnih centara može biti konsolidirana i prebačena u "oblak". Prije sastanka sa Trumpom čelnici tehnoloških kompanija održali su 10 manjih sastanaka s potpredsjednikom Mikeom Penceom, ministrom financija Steveom Mnuchinom te ministrom trgovine Wilburom Rossom. Uz njih, sastali su se i sa prvim ljudima sveučilišnih institucija, MIT-a i Državnog sveučilišta Ohija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close