U Vojvodini zemlja skuplja 20%, hektar stoji 10.000 eura

Samo 1000 eura stoji hektar plodne zemlje u istočnim dijelovima zemlje, ali kupaca nema/ Damir Špehar/PIXSELL Samo 1000 eura stoji hektar plodne zemlje u istočnim dijelovima zemlje, ali kupaca nema/ Damir Špehar/PIXSELL

Dok neki dijelovi Srbije bilježe rast cijene poljoprivrednog zemljišta, na jugu i istoku vrijednost oranica stagnira ili pada.

Cijena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji od 2016. godine porasla je u nekim dijelovima zemlje i do 20 posto.

Rast je zabilježen je u Vojvodini, ali ne i u Šumadiji i južnoj i istočnoj Srbiji gdje vrijednost hektara na tržištu stagnira pa čak i pada, piše Politika.

Plodne oranice u blizini Novog Sada, u Južnobačkom okrugu i dalje su najskuplje i uglavnom je do njih teško doći. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom dijelu prošle godine prosječna cijena hektara pokraj Srbobrana, Temerina, Bačke Palanke, Bečeja, Vrbasa i Titela bila je 10.100 eura. 

To je gotovo tri puta više od prosječne cijene poljoprivrednog zemljišta u južnoj i istočnoj Srbiji, gdje je hektar 2016. u prosjeku stajao 3500 eura dok je prošle godine vrijedio 3300 eura.

Zemlja u Šumadiji je nešto skuplja pa je hektar u prosjeku stajao 3850 eura.  "Veće parcele imaju višu cijenu, koja može vrtoglavo rasti ako je zemljište pokraj asfaltirane ceste ili postoji mogućnost da bude prenamijenjeno u gradsko građevinsko zemljište", kaže sugovornik Politike koji je dobro upućen u stanje na tom tržištu. 

Kako objašnjava, prosjek za Vojvodinu, točnije Bačku je 10.000 eura po hektaru. S druge strane, u istočnoj Srbiji cijena zemlje je vrlo niska, sela su pusta, jer stanovnici masovno odlaze u inozemstvo. Hektar plodne zemlje može se kupiti i za 1000 euru. Unatoč tome, prodaja ide teško jer je sve manje onih koji se žele baviti poljoprivredom. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!