U Vojvodini zemlja skuplja 20%, hektar stoji 10.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2019. u 21:59
Samo 1000 eura stoji hektar plodne zemlje u istočnim dijelovima zemlje, ali kupaca nema/ Damir Špehar/PIXSELL

Dok neki dijelovi Srbije bilježe rast cijene poljoprivrednog zemljišta, na jugu i istoku vrijednost oranica stagnira ili pada.

Cijena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji od 2016. godine porasla je u nekim dijelovima zemlje i do 20 posto.

Rast je zabilježen je u Vojvodini, ali ne i u Šumadiji i južnoj i istočnoj Srbiji gdje vrijednost hektara na tržištu stagnira pa čak i pada, piše Politika.

Plodne oranice u blizini Novog Sada, u Južnobačkom okrugu i dalje su najskuplje i uglavnom je do njih teško doći. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom dijelu prošle godine prosječna cijena hektara pokraj Srbobrana, Temerina, Bačke Palanke, Bečeja, Vrbasa i Titela bila je 10.100 eura. 

To je gotovo tri puta više od prosječne cijene poljoprivrednog zemljišta u južnoj i istočnoj Srbiji, gdje je hektar 2016. u prosjeku stajao 3500 eura dok je prošle godine vrijedio 3300 eura.

Zemlja u Šumadiji je nešto skuplja pa je hektar u prosjeku stajao 3850 eura.  "Veće parcele imaju višu cijenu, koja može vrtoglavo rasti ako je zemljište pokraj asfaltirane ceste ili postoji mogućnost da bude prenamijenjeno u gradsko građevinsko zemljište", kaže sugovornik Politike koji je dobro upućen u stanje na tom tržištu. 

Kako objašnjava, prosjek za Vojvodinu, točnije Bačku je 10.000 eura po hektaru. S druge strane, u istočnoj Srbiji cijena zemlje je vrlo niska, sela su pusta, jer stanovnici masovno odlaze u inozemstvo. Hektar plodne zemlje može se kupiti i za 1000 euru. Unatoč tome, prodaja ide teško jer je sve manje onih koji se žele baviti poljoprivredom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close