Inflacija na 149.900 posto, mjere potpuno zakazale

U sve više trgovina u Venezueli cijene se jednostavno ističu u dolarima/REUTERS U sve više trgovina u Venezueli cijene se jednostavno ističu u dolarima/REUTERS

Inflacija u Venezueli rezultat je golemog proračunskog deficita i stalnog tiskanja novca u središnjoj banci.

Mjere za suzbijanje inflacije predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, poput brisanja pet nula sa novčanica bolivara i uvođenje “suverenog bolivara” u potpunosti su zakazale.

Prema Bloombergovom indeksu kave s mlijekom, od uvođenja mjera u kolovozu do današnjih dana cijena šalice kave skočila je za tri puta, pa indeks pokazuje da stopa inflacije u toj južnoameričkoj državi iznosi 149.900 posto. Dio razloga zašto su cijene u Venezueli i dalje izvan kontrole leži i u vladinim naporima da bolivar stabilizira na deviznom tržištu.

Prema podacima Monitor Dollara, vrijednost dolara na crnom tržištu - gdje većina građana kupuje i prodaje devize - narasla je sa 115 bolivara prije dva mjeseca na sadašnjih 270 bolivara.

Inflacija u Venezueli rezultat je golemog proračunskog deficita i stalnog tiskanja novca u središnjoj banci. Stoga sve više trgovina ističe cijene u dolarima kako bi izbjegle stalne promjene. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!