U Vatikanu ukinuta prodaja cigareta

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2017. u 14:14
Foto: Thinkstock

Sveta stolica zbog brige za zdravlje odustaje od 10 milijuna eura prihoda.

Papa Franjo odlučio je da se u vatikanskim trgovinama više neće prodavati duhanski proizvodi čime ta država ostaje bez 10 milijuna eura godišnjih prihoda.

Kako agencije prenose priopćenje Svete stolice, papa je svoju odluku obrazložio riječima kako Vatikan "ne može doprinositi aktivnosti koja jasno ugrožava ljudsko zdravlje".

Prema procjenama temeljenima na povjerljivim vatikanskim dokumentima koji su 2015. "iscurili" u javnost, prodaja cigareta drugi je najizdašniji prihod vatikanske riznice, nakon goriva.

Naime, benzin, cigarete, hrana i elektronička roba u Vatikanu su daleko jeftiniji nego u Italiji jer podliježu bescarinskom uvozu. Međutim, kupovati u vatikanskim trgovinama mogu samo posjednici "komercijalne kartice".

Na tu karticu pravo imaju zaposlenici, diplomati, predstavnici vjerskih kongregacija i stanovnici Vatikana. Revizorska kuća Ernst & Young (E&Y) procjenjuje da po toj osnovi ne bi trebalo biti više od 5000 kartica u optjecaju.

No, revizija E&Y-a utvrdila je 41.000 karticu. Korisnik kartice godišnje može kupiti 80 "šteka" cigareta, a 2015. to je prekršilo 278 korisnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close