U Tuzli žele raditi robote za industriju

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. ožujak 2017. u 21:59
Vrpcu za početak rada presjekao je robot

Ostvarena ideja bh-Nijemca.

Muamer Babajić, osnivač i direktor Masterwerka, njemačke tvrtke iz Münchena, zasigurno je jučer bio jedan od najsretnijih u Tuzli, na otvorenju Njemačkog centra za robotiku (DKR).

Ovaj Nijemac bh-korijena, kako piše portal Faktor, pokrenuo je projekt kako bi se u Tuzli mogli proizvoditi roboti baš kao i u njegovu Masterwerku, koji radi i za BMW, Volkswagen, Mercedes, Opel, GM… "Naš je cilj "know how transfer". Na osnovu ovog centra će dolaziti ulagači koji su dosad zaobilazili BiH. Ako je netko htio uvesti automatizaciju s robotima u proizvodnju, kupiti robote i platiti stručnjake iz Njemačke, to je bilo vrlo skupo.

Zato je neophodno da takve tehnologije budu ovdje, kazao je Babajić na otvorenju centra u Sportsko-kulturnom privrednom centru Mejdan, gdje je crvenu vrpcu presjekao – robot. Robotika će se odvijati kroz stručno osposobljavanje studenata i svih zainteresiranih, razvijanju usluga za industriju, te programiranju i optimizaciji robotiziranih sustava, a u završnoj fazi i kao projektiranje i stvaranje robota za industriju u BiH i svijetu", ističe prof. Edin Cerjaković s Mašinskog fakulteta Tuzla, koji je surađivao na uspostavljanju DKR-a. Centar je osnovan kapitalom Masterwerka, uz potporu njemačke Vlade, ukupno pola milijuna eura, a ondje će za početak raditi 10 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close