U Turskoj otvoren plinovod TANAP

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2018. u 22:00
Treći dio projekta, plinovod TAP, trebao bi biti operativan 2020./FOTOLIA

TANAP-om će iz Azerbajdžana u Europu dolaziti 10 milijardi prostornih metara plina.

Pušten je u rad ključni dio Južnog plinskog koridora (SGC) koji će iz Azerbajdžana dovoditi prirodni plin do juga Europe i time predstavljati alternativu dobavnim pravcima koje kontrolira ruski Gazprom, posebice Turskom toku.

Predsjednici Turske, Azerbajdžana i Gruzije – Recep Tayyip Erdogan, Ilham Alijev i Giorgi Margvelašvili – u utorak su otvorili plinovod TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline), priopćili su iz ureda turskog predsjednika.

Ceremonija je održana u gradu Eskişehiru u središnjoj Turskoj. Prema navodima bugarskog tiska, ceremoniji je nazočio i predsjednik Bojko Borisov. Iako Bugarska nije dio SGC-a, preko interkonekcije u Grčkoj uvozit će milijardu prostornih metara plina godišnje, odnosno trećinu godišnje potrošnje.

Južni plinski koridor sastoji se od tri plinovoda – Južnokavkaskog koji prolazi Azerbajdžanom i Gruzijom, TANAP-a koji prolazi Turskom te Transjadranskog plinovoda (TAP) preko Grčke i Albanije do južnih talijanskih obala.

Time će plin iz golemog azerbajdžanskog plinskog polja Shah Deniz 2 dolaziti do južne Europe. To će ujedno biti i prvi plin koji će u Europu dolaziti plinovodom, a da nije crpljen u Rusiji. Azerbajdžan je nedavno pustio u rad terminal koji će biti početna točka SGC-a.

U izgradnju TANAP-a uloženo je 8,5 milijardi dolara, a godišnji kapacitet mu je šest milijardi prostornih metara plina za Tursku te 10 milijardi za Europu. Prema očekivanjima, europski dio projekta SGC trebao bi postati operativan 2020. godine.

No, pitanje je hoće li taj rok biti ispoštovan s obzirom na novu vladu u Rimu. Novi talijanski ministar zaštite okoliša Sergio Costa – kojeg je predložio Pokret pet zvijezda – nedavno je izjavio kako je TAP "besmislen projekt". 

Komentirajte prvi

New Report

Close