U Trumpovom trgovinskom ratu Njemačka je (pre)tvrdi orah

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2017. u 14:37
Njemačka je neopravdano napadnuta, smatraju inozemni analitičari/Fotolia

Nova njemačka ministrica gospodarstva poručila je Washingtonu da protekcionistička politika neće donijeti ništa dobra.

Nakon Kine i Meksika, oštra retorika Trumpove administracije sručila se i na Njemačku koja pak poručuje Washingtonu kako mu protekcionistička politika neće donijeti ništa dobra. Politika američkog predsjednika Donalda Trumpa ide "u potpuno krivom smjeru", izjavila je njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries u srijedu u razgovoru za Bild, upozorivši kako protekcionizam može ugroziti rast i zapošljavanje u oba gospodarstva.

Nategnute teze
"Ono čemu svjedočimo posljednjih deset dana je alarmantno i uznemirujuće. To ide u potpuno krivom smjeru", izjavila je ministrica. Zypries je naglasila kako samo 10 posto njemačkog izvoza ide u SAD, dok se 60 posto plasira europskim zemljama. Protekcionistička politika imala bi negativne posljedice na građane SAD-a, kao i kompanije na američkom tlu koje ovise o visokokvalitetnim prekograničnim lancima opskrbe, dodala je Zypries. Izjave njemačke ministrice uslijedile su nakon što je Trumpov vodeći savjetnik za trgovinska pitanja Peter Navarro u utorak pojačao pritisak u intervjuu za Financial Times, optuživši Njemačku za održavanje "uvelike podcijenjenog" tečaja eura kako bi ostvarivala konkurentsku prednost i "iskorištavala SAD".

Dodao je i kako euro i dalje igra ulogu koju je imala nekadašnja marka čija je niska vrijednost davala Njemačkoj prednost u trgovini. Ekonomski stručnjaci ovakve teze ocjenjuju u najmanju ruku nategnutima. "Njemačka je jedno od najkonkurentnijih gospodarstava svijeta i bila je to i u vrijeme njemačke marke koja je bila jedna od najstabilnijih valuta", ističe Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Roger Bridges, analitičar Nikko Asset Managementa koji upravlja s 176,5 milijardi dolara imovine, za CNBC kaže kako su Navarrove kritike prema Njemačkoj neopravdane, posebice zato jer je sadašnji tečaj eura rezultat labave monetarne politike Europske središnje banke (ECB) kojoj se upravo Njemačka ogorčeno protivi.

 

77 mlrd.

eura iznosio je 2015. njemački trgovinski višak s SAD-om

Amerika je 2015. postala vodeći trgovinski partner Njemačke, pretekavši Francusku po prvi put nakon 1961. godine. Njemačka je te 2015. ostvarila trgovinski višak s SAD-om od 77 milijardi dolara, tri puta više od svih ostalih članica Europske unije zajedno. Zbog tako velike trgovinske neravnoteže Njemačku je u "status promatranja" stavila i bivša Obamina administracija. No, za Obaminu je administraciju cilj bio potaknuti najveće europsko gospodarstvo da više troši, a manje štedi i tako više uvozi robe iz ostatka svijeta. "U posljednje dvije i pol godine euro je u odnosu na američki dolar oslabio preko 20 posto i trenutno se nalazi vrlo blizu najniže razine u posljednih 15-ak godina. Zaista postoje dobri argumenti za stav da je europska valuta trenutno podcijenjena u odnosu na američku", smatra Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa.

Vruća Trumpova retorika
"Ako se usporedi kretanje tečaja EUR/USD posljednjih nekoliko godina s trgovinskom bilancom Njemačke i SAD-a, vidi se vrlo jasna korelacija. Kako je euro slabio, rastao je njemački izvoz, dok je s druge strane Atlantika rastao i američki uvoz", kaže Kokanović.  Postavlja se pitanje je li Trump spreman uvesti carine na njemačku robu kao što je zaprijetio Meksiku i Kini? Prema sudu Luke Brkića, takvo što malo je vjerojatno. Naime, takav bi potez bio izravno u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, kaže Brkić, ocjenjujući da će sve ostati na Trumpovom "pokazivanju mišića".

"Odnosi Europske unije i Amerike su previše važni i isprepleteni da bi došlo do zaoštravanja unatoč Trumpovoj vrućoj retorici. SAD bi htio biti hegemon, ali više nema tu snagu", mišljenja je Brkić. S druge strane, inozemni analitičari postavljaju i tezu kako izjave Petera Navarra sugeriraju kako će nova administracija slabiti dolar kako bi i na taj način potaknula američku proizvodnju i izvoz. Josip Kokanović smatra da je za očekivati u idućih nekoliko godina slabljenje dolara u odnosu na euro, ali i ostale valute. "Budući da se u drugom dijelu godine očekuje da bi ECB mogla najaviti skori završetak ciklusa namjernog rušanja kamatnih stopa, to bi mogao biti dodatan faktor koji će utjecati na jačanje europske valute. Moguće je da će u roku godinu do dvije euro ojačati u odnosu na dolar 10 do 15 posto", prognozira Kokanović.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close