U tri mjeseca tvrtke se spajale za 902 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2015. u 22:00
Analitičari očekuju nastavak pozitivnog trenda i u nastavku godine/FOTOLIA

Lavovski udjel od 69 posto u ukupnoj vrijednosti spajanja i preuzimanja imaju velike transakcije iznad milijardu dolara vrijednosti.

Najavljena i sklopljena vrijednost spajanja i preuzimanja tvrtki u svijetu od 902 milijarde dolara u prva tri mjeseca ove godine najviši je kvartalni iznos još od pretkrizne 2007. godine.

Broj spajanja i preuzimanja u prvom kvartalu skočio je 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost prekograničnih transakcija sudjeluje s trećinom u ukupnom iznosu. Drugim riječima, spajanja i preuzimanja u inozemstvu dosegla su 315 milijardi dolara što ukazuje da dobar dio svjetskih kompanija želi ojačati svoje poslovanje izvan matične države.

 

23posto

porastao je broj spajanja i preuzimanja

Eksplozija velikih poslova
Posebno je značajan podatak da lavovski udjel imaju velike transakcije, iznad milijardu dolara vrijednosti, a koje čine 69 posto svih najavljenih akvizicija. U spajanjima i preuzimanjima početkom ove godine posebno su prednjačile europske kompanije. "Vidimo da europske kompanije traže regije s višim rastom, poput Sjeverne Amerike, jer je tamo vidljiviji ekonomski oporavak", kaže za Telegraph Hernan Cristerna, voditelj analize globalnih spajanja i preuzimanja u američkoj banci JP Morgan. "Istovremeno, situacija u Europi se stabilizira", dodao je Cristerna.

 

45mlrd.

dolara najviša je pojedinačna vrijednost spajanja

Naime, oslabljeni euro te polagani zamah europske ekonomije učinit će europski kontinent u narednom razdoblju privlačnim mjestom za "šoping" azijskih i američkih kompanija, ocjenjuju analitičari. Europa u tom kontekstu posebno mnogo može očekivati od kineskih kompanija. Uz nedavno najavljeno preuzimanje talijanskog gumarskog diva Pirellija od državne kompanije ChemChina za 7,1 milijardi eura, kineske su tvrtke lani bile izrazito aktivne u Europi. Samo prošle godine Kinezi su kupili europskih tvrtki za 13,5 milijardi dolara, tri puta više nego 2013. kada se vrijednost zaustavila na 4,1 milijardi dolara.

Kinezi preuzimaju Europu
K tome, lanjska ukupna vrijednost kineskih kupnji na globalnoj razini iznosila je 46,8 milijardi dolara, više od 10 puta nego prije samo deset godina. "Europa je primila najveći udjel kineskih investicija u spajanja i preuzimanja", kaže Iain Macmillan, voditelj spajanja i preuzimanja u Deloitteu. "Kineske kompanije suzbijaju usporavanje na domaćem tržištu značajnim međunarodnim proširenjem", tvrdi Macmillan. Gledano pojedinačno, podaci Dealogica pokazuju da je uvjerljivo najveća transakcija u prvom ovogodišnjem tromjesečju najavljeno spajanje američkih prehrambenih divova, Krafta i Heinza za 45 milijardi dolara.

 

315mlrd.

dolara vrijede prekogranične transakcije

To je ujedno i najveće spajanje u povijesti prehrambene industrije. Podsjetimo, spajanje Krafta i Heinza odvijat će se pod dirigentskom palicom čuvenog investitora Warrena Buffetta i brazilskog investicijskog fonda 3G Capital, a koji drže većinu vlasništva u Heinzu. Prema mišljenju istaknutih predstavnika prehrambene branše, upravo će spajanje Krafta i Heinza otvoriti vrata sličnim, golemim transakcijama u toj branši. A godina je tek počela.

Komentirajte prvi

New Report

Close