U svijetu je 7 milijardi tona plastičnog otpada

Autor: Tomislav Pili , 20. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Thinkstock

Samo devet posto plastike se reciklira.

Od 50-ih godina prošlog stoljeća do današnjih dana u svijetu je proizvedeno devet milijardi tona plastike, a glavnina tog materijala nije reciklirana već je završio na odlagalištima i u prirodi. Najnovije istraživanje Sveučilišta Kalifornija i Georgia te Woods Hole oceanografskog instituta pokazaje da je popularnost plastike rapidno počela rasti nakon 2. svjetskog rata. Trećina plastike ikada proizvedene koristi se i danas.

No, masovno korištenje plastike rezultiralo je i golemim povećanjem otpada. Od devet milijardi tona do sada proizvedene plastike, sedam milijardi tona odbačeno je u smeće, procjenjuje se u istraživanju. Dodaje se kako je plastični otpad prisutan u svim oceanima na planeti. Procjene iz 2015. govore da godišnje u oceanima završi između pet i 13 milijuna tona plastike.

“Rast proizvodnje plastike u posljednjih 65 godina značajno je nadmašio proizvodnju ostalih materijala. Međutim, značajke koje čine plastiku pogodnom za raznovrsnu primjenu – izdržljivost i otpornost na razgradnju – čine taj materijal i vrlo opterećujućim za prirodu”, navodi se u istraživanju. Samo devet posto plastike se reciklira, a 13 posto se spaljuje.   

Komentirajte prvi

New Report

Close