U svijetu godišnje gotovo pola milijuna potresa jačine 3 do 3,9 stupnjeva po Richteru

Autor: Objava za medije , 03. rujan 2013. u 10:30
Thinkstock

Podrhtavanja tla u svijetu toliko su česta da seizmografi znaju reći kako se potresi do 2,9 stupnjeva po Richteru događaju gotovo svakih sat vremena.

Podrhtavanja tla u svijetu toliko su česta da seizmografi znaju reći kako se potresi do 2,9 stupnjeva po Richteru događaju gotovo svakih sat vremena. Podaci govore o brojci od oko 900 tisuća takvih potresa, dok se onih nešto veće snage (3 do 3,9 po Richteru) dogodi gotovo pola milijuna godišnje. U Hrvatskoj se godišnje osjeti oko 65 potresa, a od početka ove godine zabilježeno ih 31 (prema podacima Geofizičkog odsjeka PMF-a). Svaki stupanj Richtera nosi oko 32 puta jaču energiju od prethodnog.

Posljednjih dana Zagreb i okolicu pogodili su manji potresi od kojih je najsnažniji iznosio 2,7 stupnjeva po Richteru. Ti su potresi pobudili pažnju seizmologa koji su u medijima upozorili na mogućnost  velikog potresa koji bi mogao zadesiti Zagreb. Kako piše HINA, prema grubim procjenama pročelnika zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića, u slučaju potresa magnitude od 6,3 stupnja većina starih zgrada u samom središtu Zagreba bila bi uništena, a u cijelom gradu više od 50 tisuća građevina, tako da se u njima više ne bi moglo živjeti.

Osim toga, prema Procjeni ugroženosti Republike Hrvatske od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća iz ožujka ove godine, u područjima Hrvatske gdje je moguć potres intenziteta 9 stupnjeva MCS, živi 21 posto stanovnika s gustoćom od 300 stanovnika na četvorni kilometar. Polovica stanova na tom području po gruboj procjeni bila bi znatno oštećena, mnogi bi se srušili, a veći dio bio bi nepodoban za stanovanje.

„Mogućnost većeg potresa postoji, posebice zato što se Hrvatska nalazi na vrlo trusnom području. Mi se, kao osiguravatelj, trudimo educirati javnost o svim nepogodama na način da im, na našoj Internet stranici, pružamo savjete o tome što činiti u slučaju potresa, poplava, požara i slično. Postoji mnogo malih savjeta što činiti ukoliko i ako se tako nešto dogodi. Ono što je važno, uz prisebnost i smanjenje mogućnosti dodatnog ugrožavanja svog i/ili tuđeg života, jest razmišljanje o budućnosti zaštitom materijalnih i nematerijalnih vrijednosti kroz police osiguranja, u ovoj situaciji posebice osiguranja od potresa.“ rekla je Snježana Žokvić, voditeljica Odjela za obradu imovinskih osiguranja u GRAWE Hrvatska d.d.

Osiguranje od potresa kod GRAWE Hrvatska d.d. omogućuje naknadu oštećena ili uništenja predmeta osiguranja koja nastanu neposredno zbog potresa ili u uzročnoj vezi s njime, a predmet osiguranja mogu biti sve vrste građevinskih objekata, opreme i zaliha.

Potresi koji se događaju u Hrvatskoj, osobito oni uz Jadran, generalno su povezani s pomicanjem Jadranske ploče pod Dinaride. Prema studiji Geofizičkog odsjeka PMF-a, u bliskoj budućnosti opasnost od potresa najveća je za područje Dubrovnika, Stona, Zagreba, Metkovića i Senja.

Komentirajte prvi

New Report

Close