U Srbiji strepe zbog Agrokorova preuzimanje Mercatora

Autor: Rato Petković / VLM , 05. lipanj 2013. u 22:00
Preuzimanjem Mercatora Agrokor bi tržišnim udjelom u Srbiji bio tik do Delhaizea/FOTOLIA

Iz konzorcija u kojem su banke i Pivovarna Laško ne otkrivaju koliko daleko su otišli pregovori s Agrokorom.

Konzorcij prodavatelja 53% Mercatora oglasio se jučer nakon višetjedne šutnje s konkretnijom informacijom: pregovori se vode samo s koncernom Agrokor.

Iako o Agrokorovoj, 410 milijuna eura vrijednoj ponudi za Mercator, slovenski i hrvatski mediji već dulje naveliko pišu, ovo je prva službena potvrda pregovora. Iz konzorcija u kojem su banke i Pivovarna Laško ne otkrivaju koliko daleko su otišli pregovori s Agrokorom. "Transakcija će biti dogovorena na dobrobit svih koje se tiče od dioničara, dobavljača, radnika, vjerovnika i potrošača", poručuju iz konzorcija. Neslužbeno se očekuje da bi kuporodajni ugovor mogao biti potpisan kroz 7 do 10 dana. Istodobno u Srbiji se sa neskrivenom zebnjom prati Akrokorov pokušaj preuzimanja Mercatora. Kupnjom Mercatora Agrokor bi preuzeo i njegovu maloprodajnu mrežu u Srbiji, koja je druga po veličini.

Uz to zagrebački koncern ima u Srbiji vlastiti trgovački lanac Idea. Ujedinjavanjem bi se pokrivenošću tržišta Agrokor posve približio belgijskom Delhaizeu, koji je kupnjom trgovačkih lanca Maxi i Tempo od Delta holdinga Miroslava Miškovića postao vodeća trgovačka kuća. Strahuje se da će Agrokor i Delhaize, koji bi u slučaju uspješnog preuzimanja Mercatora, zajedno pokrivali više od 70% maloprodajnog tržišta pa time i vodili glavnu riječ u maloprodaji. To bi se odrazilo na smanjenje konkurencije na tržištu, a postoji opasnost i da dva najveća igrača dogovarju cijene.Inače, u Srbiji se Agrokorovo preuzimanje Mercatora  smatra gotovom stvari, a kao argumenti se navode gubici ljubljanske kompanije od 103,6 milijuna eura  te uspješno poslovanju Konzuma.

Istodobno Mercator u Srbiji ostvaruje profit, dok Idea bilježi gubitke, koji postojano rastu.Za ekonomistu Miroslava Prokpijevića potez Agrokora da kupi Mercator je logičan poslovni korak, uz napomenu da bi duopol zagrebačkog koncerna i Delhaizea imao utjecaj na srpskom tržištu, pa treba pričekati što će o tome reći Komisija za zaštitu konkurencije. Regulator se zasad ne izjašnjava o posljedicama Todorićeve akvizicije na srpskom tržištu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Djelatnici Mercatora kod nas- žale zbog moguće prodaje MERCATORA- Konzumu..
Naša djelatnica radila je prije u Konzumu, a sad radi u Mercatoru…
Napominje, da je Konzum izrazito izrabljivački nastrojen na djelatnike,
da se ne poštuje Ugovor o radu, da se krše radnička prava, i da su mnogo
puta ostali raditi i preko 21.00 sat, ako bi došao kamion s zakašnjenjem..
Plaće su bile mizerne, neredovite, a odnos prema djelatnicima , nepoštivajući,
arogantan i bezobziran.

Jako rizičan posao pošto je Merkator u minusu od cca 1,1 milijarde eura službeno! A koliko je još drugih dubioza zahvaljujući kreativnom knjigovodstvu koje je posvuda u modi to će se još vidjeti. Ako tome još pridodamo negativno tekuće poslovanje koje premašuje 100 milijuna eura onda je oprez više nego potreban!

Bravo, obavite što prije.


…doduše sa ogromnom kreditnom omcom oko vrata.

evidentan je zaokret kod prikupljanja sredstava za akvizicije, ne uzima kredite i ne opterećuje tvrtke i poslovanje nego sredstva prikuplja na TK pa tako dokapitalizacijom leda financira preuzimanje frikoma a merkator će financirati dokapitalizacijom agrokora do 30% i još će mu ostati 200-400M eura keša

New Report

Close