U Srbiji radi 350 rudarskih tvrtki, a 50 istražuje zlato

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2017. u 22:00
U RTB-u Bor godišnje se proizvede tona zlata/FOTOLIA

Srbija je sa 17 tona zlatnih poluga vodeća zemlja u regiji po količini deponiranog plemenitog metala.

Prema posljednjoj analizi Svjetskog savjeta za zlato Srbija je sa 17 tona zlatnih poluga, što je gotovo 5% deviznih rezervi, vodeća zemlja u regiji po količini plemenitog metala deponiranog u trezore Narodne banke Srbije (NBS). Slijedi Makedonija sa 6,8 tona zlatnih rezervi, Slovenija sa 3,2 tone, BiH koja ima 3 tone, te Albanija sa 1,6 tona zlata, dok Hrvatska i Crna Gora nisu na popisu sto rangiranih zemalja.

Poluge deponirane u NBS-u nastale su u jedinoj srpskoj tvornici za proizvodnju zlata, RTB-u Bor, gdje se godišnje proizvede oko tona zlata. Blagoje Spaskovski, direktor RTB-a Bor, tvrdi da njihovo zlato ostaje u Srbiji jer imaju obvezu sve proizvedene količine prvo ponuditi NBS, koji ih ne odbija.  Procjenjuje se da se Srbija po količini zlata nalazi na 59. mjestu u svijetu, te ima 250 eksploatacijskih i 100 istražnih polja na kojima rade neke od najvećih svjetskih rudarskih kompanija. Najbogatija nalazišta zlata u Srbiji nalaze se u okolini Bora, Majdanpeka, Zaječara i Negotina, ali i pokraj Raške i Medveđe.

 

95 milijuna

dolara uložile su svjetske korporacije u geološka istraživanja u Srbiji

Amerikanci, Kanađani…
Pretpostavlja se da trenutno oko 50 inozemnih kompanija istražuje nalazišta zlata u Srbiji, kao i da u geološka istraživanja ulažu između 10 i 100 milijuna dolara godišnje. Multinacionalne korporacije poput američkog Freeport McMorana, kanadskog Reservoir Mineralsa i britansko-australijskog Rio Tinta uložile su u geološka istraživanja u Srbiji u posljednje dvije godine oko 95 milijuna dolara.

Neuspješna prodaja
Da zlata u Srbiji ima dokazuje i rudnik Lece u Medveđi, koji se smatra najbogatijim europskim nalazištem tog plemenitog metala, a koji se tri puta bezuspješno pokušalo prodati. Rudnik je prije nekoliko godina kupio poduzetnik Miroslav Bogićević, a nakon odlaska u stečaj nije bilo zainteresiranih investitora. Rudnik je zakupila kompanija Life Stone Capital iz Dubaija, koja je samo prošle godine iskopala zlato vrijedno 50 milijuna eura.

Kompanija redovito izmiruje obaveze prema državi. U Srbiji je registrirano oko 350 rudarskih kompanija i oko 20 poduzeća koja se bave istraživanjem ležišta mineralnih sirovina, od gline do zlata. Ako se u sljedećih deset godina otvori pet novih rudnika, kao što je najavljeno, Srbiji će to doneti pet milijardi dolara inozemnih investicija i oko 1000 zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close