Slučaj ‘švicarac’: Zašto se ne treba pretjerano veseliti pobjedi u Srbiji

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2013. u 09:41
Odvjetnici poručuju kako nema mjesta preuranjenom optimizmu u Hrvatskoj/FOTOLIA

U Udruzi Franak vjeruju da isto slijedi u Hrvatskoj.

Klijenti banaka u Srbiji dobili su značajnu bitku protiv banaka u borbi za bolju zaštitu potrošača. Jedna od prvostupanjskih presuda, koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamatne stope, postala je pravomoćna na drugostupanjskom sudu.

"Ovo je novi udarac bankama protiv kojih smo podnijeli oko 300 tužbi po istom osnovu", poručili su iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva iz susjedne zemlje. U domaćoj Udruzi Franak koja je izvojevala nepravomoćnu presudu u slučaju "švicarac" smatraju da su to pozitivne vijesti i za domaće klijente. Podsjećaju da su hrvatski zakoni o obveznim odnosima gotovo identični srpskima, te da je nepravomoćna presuda u dijelu o ništetnosti povećanja kamata zasnovana na potpuno jednakim načelma i zakonskim okvirima. "Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Hrvatskoj gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi postoji sve veći broj privatnih tužbi, ali još nijedna presuda. Vjerujemo da će ministar Linić i Vlada biti dovoljno hrabri da učine ono što je Srbija učinila još 2011.", kažu u Udruzi napominjući da se pritom ne smije izlaziti u susret bankama i raditi kompromise radi toga što će banke izgubiti dio profita.

Odvjetnik Mićo Ljubenko upozorava, međutim, da nema mjesta preranom entuzijazmu. "Različiti pravni sustavi, ma koliko slični bili, ne mogu se uspoređivati. U tako složenim sporovima jasno je da će gubitnička strana ići na sve instance pa i u Strasbourg i tek tada će se vidjeti razlike", kaže Ljubenko. Banke su na presudu uložile žalbu, a izvjesno je da će tek sud o slučaju odlučivati bez pozivanje stranaka na rasprave. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Odvjetnik Mićo Ljubenko bi objektivno kao stručnjak također trebao naglasiti i uzeti u obzir da je pravna praksa potvrđena vrhovnim sudom u Austriji i visokim sudovima u drugim zemljama unutar i izvan EU sa čak manjim nepravilnostima tako da je izgledno za očekivati da će se potvrda dobiti na svim instancama. Sve suprotno bi bilo već sada jasno i bankarskim lobistima nepoštivanje i povreda prava što bi direktno uzrokovalo poslovnu nestabilnost i nesigurnost jer upravo situacija u kojoj banke mogu varati pod okriljem pravednosti, povjerenja i dobre vjere kako bi onda mogli proći potencijalni investitori?! Na taj način nitko od dotičnih “dušebrižnika” za gospodarstvo ne razmišlja već se bankari oslanjaju na čarobne kugle koje nitko nije imao i znao kuda kapital ide u vrijeme krize i na odvjetničke žalbe skrivajući zlouporabe (neopravdanost i nepoštena upotreba valutne klauzule i neopravdana i nepoštena promjena kamatnih marži).

Micaubica iliti micaubojica ne kaže se u suštini se slažem sa vama nego “u biti se slažem s vama!

chita je napisao/la:Zasto bi se banke izvlacile? Klijente nitko nije prisilio da uzimaju kredite u stranoj valuti…

vjerojatno radite u banci pa dajete takve komentare.
u suštini se slažem POTPUNO sa vama, samo ima jedna stvar koja mi se ne sviđa.

ako sam uzeo kredit u stranoj valuti tad ( barem je tako svagdje vani) je potrebno da banka otvori novi račun korisniku i isplati tu stranu valutu na njegov račun a korisnik nek radi što hoće s tim novcem.

Samo u tom slučaju je banka u pravu i ( chita koji je napisao tko je tu kome kriv)ali sve ostalo je kriva banka

Zasto bi se banke izvlacile? Klijente nitko nije prisilio da uzimaju kredite u stranoj valuti…

New Report

Close