U Srbiji propala gradnja najvećeg solarnog parka na svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2013. u 22:00
Ministarstvo energetike Srbije sada tvrdi da je od početka sumnjalo u realizaciju projekta

Securum Equity Internationalu ponuđeno je 30.000 hektara za gradnju, ali kompanija nije još ništa uložila.

Od glasno najavljivanog najvećeg solarnog parka na svijetu koji je trebao biti izgrađen u Srbiji izgleda neće biti ništa.

Naime, u srbijanskim medijima pojavile su se informacije da je ugovor o ovom poslu zaključen pod nepovoljnim uvjetima za Srbiju i da su stvoreni uvjeti da tvrtka Securum Equity International, koja je trebala graditi park, na temelju isteklih rokova koji su navedeni u dokumentu o saradnji zahtijeva odštetu od 900.000 eura. Međutim, Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i životne sredine kaže da su ti navodi netačni. "Država je izvršila svoje obaveze prema Securum Equity Internationalu i ponudila ne koliko je tražila ta kompanija, 3000 hektara za gradnju solarnog parka, već 10 puta veću površinu, dakle 30.000 hektara", rekao je Trifunović. On je dodao da u ugovoru o tom poslu koji je vlada Srbije potpisala s navedenom kompanijom nema odredbi koje bi obvezivale srbijansku stranu da plati penale ili odštetu.

"Securum Equity Partners nije odgovorio ni jednom investicijom i država može zahtijevati izvršenje te ugovorne obaveze", rekao je Trifunović i ponovio da nema nikakvog temelja po kojem bi Srbija trebala plati ti nekakvu odštetu zbog toga što pomenuta firma do sada nije ništa učinila da počne sa gradnjom golemog solarnog parka. Predstavnici Securum Equity Partners su, prema riječima Trifunovića, od ponuđenih 30 tisuća hektara, odobrali površinu na samo 200 hektara i rekli da im to jedino odgovara.

"Tada je srbijanska strana predložila da na toj površini postave solarne panele snage 100 megavata, što bi bio takođe značajan energetski kapacitet za Srbiju, ali ni od toga dosad nije bilo ništa", dodao je pomoćnik ministarstva energetike. Stajalište je srbijanskog ministarstva energetike da oko cijelog slučaja s propalom gradnjom najvećeg solarnog parka na svijetu ne treba praviti nikakvu aferu, "iako postoje neke indicije da je naš partner u tom poslu slične aranžmane pokušao realizirati i s još nekim državama, ali takođe bez ikakvog uspjeha". Trifunović ističe da je Ministarstvo energetike Srbije od početka bilo sumnjičavo prema realizaciji projekta, posebno kad su se vidjele stvarne mogućnosti investitora, uz napomenu da tako veliki posao u izgradnji solarnih parkova, još nigdje u svijetu nije realiziran. 

Komentirajte prvi

New Report

Close