U Srbiji osigurano 15% obradivih površina, u svijetu 80%

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2017. u 21:59
Jabuke se najčešće osiguravaju/D. Špehar/PIXSELL

Najviše se osigurava voćarska i povrtlarska proizvodnja, cijena osiguranja uz subvencije iznosi 1,2% vrijednosti uroda.

U Srbiji se osigurava najviše 15 posto obradivih površina, a najmanje se, kako kažu u osiguravajućim kućama, osiguravaju njive s ratarskim kulturama, dok su voćarski i povrtlarski nasadi nešto bolje zaštićeni policama, dok najviše svoju imovinu osiguravaju stočari.

"Nisam dosad osiguravao svoje usjeve, ali kako stvari stoje morat ću početi jer su suše sve češće, a ima i dosta tuče. Raspitivao sam se, i čujem da ima dosta dobrih paketa, koji između ostalog i podrazumijevaju zaštitu od pada cijene, što bi nama ratarima posebno dobro došlo", kaže Mirko Jovanov, ratar iz Pačira, koji uz pšenicu na svojih 40 hektara oranica najviše uzgaja soju i suncokret. Voćar Mile Jelić iz Slankamena, kaže da on svoja tri hektara pod jabukama i breskvama redovito osigurava.

"Nije to baš ono što sam želio, već sam uzeo kredit koji je podrazumijevao i osiguranje nasada. Kasnije sam s tim nastavio, tako da sada redovno uplaćujem. Srećom, nisam dosad imao prilike iskoristiti prednosti osiguranja. Štete još uvijek nisam imao", kaže Jelić.  Nemanja Beljanski, direktor Sektora za osiguranje poljoprivrede u Generali osiguranju Srbija, objašnjava kako kultura osiguranja u Srbiji još uvijek nije na razini razvijenih zemalja.

"Poštujući tržište Generali osiguranje je uvelo inovativan pristup i u stočartvu. Ponudili smo premium osiguranje. Riječ je o osiguranje od svih rizika.  Jedini smo zasad u području zemljoradnje koji nude osiguranje od suše, a također i osiguranje od pada cijene, odnosno smanjenja dobiti", objašnjava Beljanski. "U Srbiji se trenutno osigurava najviše 15 posto obradivih površina, a u svijetu je taj postotak 50, pa i 80 posto

. Pristup bi se trebao mijenjati, jer osiguranje u agraru ima dobru potporu državnih organa. Ovisno o vrsti, subvencionira se i do 45 posto, tako da su troškovi poljoprivrednika, kada se zna kolike štete mogu biti ako ne osiguraju usjeve, vrlo mali", kaže Beljanski.  Prema njegovim riječima, najviše se osigurava najskuplje i najosetljivije nasade, prije svega voćarske i povrtlarske. Kod ratara, osiguranje najviše koriste veliki sustavi. Cijena osiguranja je oko dva posto od ukupne vrijednosti proizvodnje, ali uz 40 posto subvencija stvarni trošak je tek 1,2 posto uroda.

Komentirajte prvi

New Report

Close