U Srbiji oprez i strah zbog vojnog sporazuma Kosova i Albanije

Autor: Agencija VLM , 06. srpanj 2013. u 11:41
Priština (Thinkstock)

Posebno ih zabrinjava odredba Sporazuma kako će albanske vojne postrojbe moći “boraviti na prostoru Kosova, iako ono nema puno međunarodno priznanje i suverenitet”.

Potpisivanje vojnog sporazuma vlasti u Prištini i Tirani, koji podrazumijeva blisku suradnju i razmjenu borbenih postrojbi albanske vojske i Kosovskih zaštitnih snaga, samo je faza u sjedinjavanju "južne srpske pokrajine" i Albanije i za sada nije prijetnja sigurnosti Srbije, ali nitko od stručnjaka za sigurnost ne isključuje njeno postojanje, pišu beogradske Večernje novosti. U Srbiji shvaćaju sporazum "kao mali korak prema stavarnju Velike Albanije" i ukazuju kako za sada Srbiji i sjeveru Kosova ne prijeti opasnost, ali bi "sjedinjene dvije albanske vojske mogle zaprijetiti regiji".

Posebno ih zabrinjava odredba Sporazuma kako će albanske vojne postrojbe moći "boraviti na prostoru Kosova, iako ono nema puno međunarodno priznanje i suverenitet" ali "sve to će se događati uz blagonaklon stav NATO, čija je vojska na Kosovu, a čiji je Albanija član".

– Sporazum je samo sitan poslić koji provode albanski mentori SAD i Njemačka, a u cilju uvođenja Turske na Balkan. Udružene vojske Albanije i Kosova snaga su za respekt. Srbija, ne napuštajući načelo vojne neutralnosti, ali i načelne obrane suvereniteta, mora biti svjesna da su sa druge strane linije više nego prijateljski nastrojeni susjedi – ocjenjuje Radomir Milašinović, dekan beogradskog Fakulteta sigurnosti, a zabrinut je i umirovljeni general Radovan Radinović, nekada prvi čovjek Katedre za strategiju u centru Visokih vojnih škola.

– Kosovo gotovo nema južnu granicu, a ujedinjenje prostora na kojemu živi albanski narod, cilj je koji političari u Tirani i Prištini gotovo i ne kriju. U tom kontekstu valja promatrati i ovaj sporazum. Mogući ulazak albanske vojske na teritorij države koja nije međunarodno priznata i nije član UN opasan je i sa stajališta međunarodnog prava – kaže umirovljeni general dodajući kako ga najviše zabrinjava "ravnodušnost Srbije" koja bi se "morala barem verbalno suprotstavi ovakvim aktima".

No, bivši načelnik Glavnog stožera Vojske Jugoslavije, Branko Krga drži kako je to za Kosovo poglavito "propagandni značaj jer mu je smisao pokazati kako Kosovo može sklapati i ovakve sporazume".

Komentirajte prvi

New Report

Close