U Srbiji najmanje 1000 second hand shopova

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2017. u 21:59
Cijele obitelji odijevaju se u trgovinama rabljenom odjećom/Sanjin Strukić/PIXSELL

Rabljena odjeća dostupna i u najmanjim mjestima.

U Srbiji trenutno posluje 740 tvrtki koje se isključivo bave preprodajom uvozne, rabljene odjeće, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

Vjerovatno je da ih je mnogo više – najmanje tisuću, pokazali bi podaci da postoji službeni popis svih koji su ušli u taj sve unosniji posao, piše Politika  Iz registra APR-a vidi se da ih je posljednjih godina najviše otvoreno u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Nišu i Zrenjaninu, ali nema grada u Srbiji koji nema barem jednu takvu trgovinu, čak i mala mjesta poput Žagubice, Svrljiga, Ražnja, Lebana, Srbobrana, Mionice i Krupnja.  

Jasno je, objašnjava Politika, da poslovnu politiku poduzetnika nalažu male plaće jer mnogi jedino u tim trgovinama s vrlo niskim cijenama mogu obnoviti garderobu. Sve je više trgovaca koji nude i odjeću za djecu pa se tako u second hand trgovinama opskrbljuju cijele obitelji. Milan Knežević, vlasnik Modusa, upozorava da su zbog uvoza rabljene odjeće na gubitku i država i domaći proizvođači, ali i građani koji ne mogu biti sigurni u porijeklo i zdravstvenu ispravnost rabljene odjeće. Prema njegovim riječima, oko 70 posto rabljene odjeće kupuje u inozemstvu za daljnje krijumčarenje. Ali kontrole nema, tako da je teško procijeniti koliko odjeće ulazi na crno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close