U Srbiji grade najveći europski vjetropark

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2019. u 06:05
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

MK Fintel Wind otvorio vjetroelektranu i najavio novu.

U Izbištu kod Vršca u Srbiji, nakon Kule i La Piccoline, otvoren je vjetropark Košava 1, najveći vjetropark u Srbiji koji je izgradila kompanija MK Fintel Wind, u zajedničkom vlasništvu talijanske tvrtke Fintel Energia i MK Groupa Miodraga Kostića.

Vjetropark Košava 1, ukupne snage 69 megavata, sa 20 vjetroturbina, koji se počo graditi prije dvije godine, opskrbljivat će električnom energijom 45.000 kućanstava, a investicija je vrijedna 118 milijuna eura.

Prema riječima Tiziana Giovannettija, izvršnog direktora kompanije MK Fintel Wind, počela je i druga faza projekta, Košava 2, u kojoj će biti izgrađeno još 15 vjetroturbina. “Projekti obnovljivih izvora energije nisu važni samo u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena, već su dobri i za ekonomiju jer donose velike investicije i stotine novih radnih mjesta”, rekao je Giovannetti.

Mogu i bez poticaja

On je objasnio da su feed-in tarife, sustav poticaja koji se koristi za elektrane na obnovljive izvore, omogućile izgradnju Košave 1, ali da u budućim projektima kompanije poticaji više neće biti potrebni. On je, kako izvješćuju srpski mediji, najavio i izgradnju još jednog vjetroparka u Srbiji, u blizini Sombora, koji će biti najveći u Europi.

Novi projekt će, prema riječima Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike, započeti za dvije do tri godine, imat će instaliranu snagu od 600 megavata i bit će konkurentan elektranama na plin i ugljen, a na mrežu će se priključiti za oko pet do šest godina.

Antić je rekao da je Srbija apsolutni lider u regiji prošle i ove godine, kada je riječ o projektima iz energije vetra.

”Svakog tjedna otvorimo jedan vjetropark. Prošlog tjedna tako smo otvorili vjetropark u Kovačici, ovog tjedna u Vršcu, a vrlo brzo ćemo i Čibuk”, objasnio je Antić i dodao da je svaki od tih projekata tehnološki iskorak za Srbiju.

Ministar Antić najavio je da će najkasnije od 2024. godine projekti iz energije vjetra i sunca moći razvijati u tržišnim uvjetima, bez feed-in tarifa i poticaja. “Nećemo povećavati količinu vjetra i solara iz feed-in tarifa, već se radi na novom sustavu temeljenom na dražbama”, rekao je Antić.

Carlo Lo Cascio, veleposlanik Italije u Srbiji, izjavio je da je joint venture talijanske i srpske kompanije odličan primjer ekonomske suradnje, te da u Srbiji posluje 600 talijanskih kompanija, dok će Italija nastaviti ulagati u Srbiju.

Uskoro na mreži i Čibuk

Cilj srpske vlade je da se do 2020. godine proizvodi 27% električne energije iz obnovljivih izvora i na mrežu priključi 500 megavata iz energije vjetra. Srbija je prije otvaranja vjetroparka Košava 1 imala oko 400 megavata instalirane snage iz energije vjetra, što je na godišnjoj razini 3 do 4 posto ukupno proizvedene energije u Srbiji.

 

118 milijuna

eura vrijednost je novog vjetroparka Košava 1

Značajan doprinos tome dao je vjetropark Kovačica, otvoren 19. rujna, sa 38 vjetroturbina, ukupne snage 104,5 megavata, s proizvodnjom energije za više od 68.000 kućanstava. Ukupna je vrijednost ulaganja izraelske kompanije Enlight u vjetropark Kovačica 189 milijuna eura.

Ove godine treba biti otvoren i vjetropark Čibuk, u Južnom Banatu, snage 158 megavata, koji će strujom opkrbljivati 113.000 kućanstava.

 

Počelo je s Kulom, druga je bila La Piccolina

Vjetropark Kula, prvi u Srbiji, otvoren je 2015. godine. Riječ je o prvom projektu MK Fintel Winda, s tri vjetroturbine visine 178 metara, u čiju je izgradnju uloženo 15 milijuna eura. La Piccolina, drugi vjetropark iste kompanije, u mjestu Zagajica kod Vršca, ukupne snage 6,6 megavata, strujom opskrbljuje oko 5500 kućanstava. U taj projekt uloženo je oko 10 milijuna eura.

Riječ je o projektu kompanije Vjetroelektrane Balkana, u vlasništvu Tesla Winda, koja je zajedničko ulaganje kompanija Masdar iz UAE-a, finske tvrtke Taaleri Energia i njemačkog DEG-a.

Komentari (3)
Pogledajte sve

okuražio ih Vučić, jer je izjavio da nikada više neće dozvoliti nikakvu Oluju

“U Srbiji grade najveći europski vjetropark” zapravo ne grade, već planiraju raditi za nekoliko godina a možda ni tada. Ako pretendirate biti ozbiljne novine kanite se večernjakovih “stručnjaka”.

Bolje da je u Srbiji nego kod nas. Hrvatska ima sunca na izvoz i mogli smo imati najveće solarne parkove za izvoz el.energije i sve dobiti iz EU fondova. Ali ne bolje je ovako da svi drugi mogu samo mi ne.

New Report

Close