U Srbiji do diplome za samo tri mjeseca: Cilj je da se obuka radnika za konkretan posao

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2019. u 07:57
Očekuje se da će polaznici pokazati najveće zanimanje za IT sektor/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Visokoškolske ustanove pripremit će kratke programe, a cilj je da se u najbržem razdoblju omogući obuka stručnjaka za konkretan posao, na temelju iskazane potrebe poslodavca.

Srbija će sljedeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programima studija, u trajanju od 3 do 18 mjeseci, potvrdio je Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Nacionalni savjet za visoko obrazovanje donio je krajem ožujka Pravilnik o organizaciji, provođenju i izdavanju certifikata za kratke programe studija, ali on je stupio na snagu tek sada.

Na temelju tog pravilnika visokoškolske ustanove moći će pripremiti kratke programe i dostaviti ih Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje. Sljedeće godine se očekuju prvi certifikati u rangu fakultetskih diploma, pišu Večernje novosti.

"Zakon je predvidio kratke programe studija, koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Kratki program studija može upisati svatko sa završenom srednjom školom tko se želi usavršiti u nekom području", objašnjava Tubić.

U ministarstvu pretpostavljaju da će najveće zanimanje biti za IT sektor. Kako je pravilnikom predviđeno, kratki programi obuhvatat će 300 do 600 sati aktivne nastave.

Polaznik na kraju dobiva certifikat s opisom posla za koji je osposobljen. Cilj je da se u kratkom razdoblju omogući obuka stručnjaka za konkretan posao, na temelju iskazane potrebe poslodavca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close