U Sloveniji otpori privatizaciji Mercatora i Telekoma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2014. u 12:00
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premda se jedna od osam preporuka što ih je u ponedjeljak Europska komisija dala Ljubljani odnosi i na ubrzanje postupaka privatizacije državne imovine, u Sloveniji opet jačaju otpori tom procesu.

Premda se jedna od osam preporuka što ih je u ponedjeljak Europska komisija dala Ljubljani odnosi i na ubrzanje postupaka privatizacije državne imovine, u Sloveniji opet jačaju otpori tom procesu, pišu u utorak slovenski mediji.

Mariborski list "Večer" navodi da se to vidi i na primjeru prodajnih postupaka za Mercator koji država posredno kontrolira preko državnih banaka te u slučaju prodaje Telekoma Slovenije u kojemu je država neposredan vlasnik većine dionica.

Mercator bi hrvatskom koncernu Agrokor trebao biti prodan do kraja lipnja, a Telekom Slovenije potencijalnim investitorima do 10. kolovoza, ali opet sve više jačaju snage tzv. nacionalnog interesa koje se protive prodaji "nacionalnih dragulja". Zbog toga se postavlja pitanje neće li i ovaj put prodaja biti neuspješna, makar sadašnji vlasnici nemaju dovoljno interesa i kapitala da te tvrtke razvijaju dalje, navodi "Večer".

Iako je tržišna cijena Mercatora i Telekoma Slovenije znatno pala u odnosu na vrijeme prije nastupa krize, njihova bi prodaja strateškim kupcima omogućila popravljanje njihovih poslovnih bilanci, a država bi smanjila svoj velik dug, navodi list.

Dok je situacija oko prodaje Mercatora načelno jasna jer je prodajni konzorcij vlasnika ovaj tjedan potvrdio da ostaje na snazi kupoprodajni ugovor po kojemu Agrokor treba realizirati transakciju do kraja lipnja, stvari oko prodaje Telekoma, gdje se kao najozbiljniji kupac spominjao Deutsche Telekom, kompliciraju se, navode slovenski mediji.

U roku za predaju neobvezujućih ponuda svoje je ponude za kupnju slovenskog nacionalnog operatera predalo najmanje sedam financijskih fondova te nekoliko mogućih strateških ulagača, ali je s nekim interesentima došlo do "nepredviđenih zapleta" pa će rok za predaju ponuda biti vjerojatno produžen za još tjedan dana, navodi u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Neobvezujuće ponude za sada su dali Deutsche Telekom, ruska Sistema i portugalski konglomerat Sonae, ali je sve manje izgledno da će slovenskog operatera kupiti njemački Telekom koji se do sada spominjao kao favorit, navodi list.

"Deutsche Telekom ima teškoće na engleskom i madžarskom tržištu, a osim toga bi bio spreman platiti manje od financijskih fondova, pa je sve manje vjerojatno da će on biti strateški kupac Telekoma Slovenije", navodi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close