U Sloveniji od 1. svibnja rastu obje stope PDV-a

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2014. u 22:00
Alenka Bratušek, premijerka Slovenije/A.P./ŽURNAL24/PIXSELL

Opća stopa PDV-a bit će 24%, a snižena 10%.

Obje stope poreza na dodanu vrijednost u Sloveniji povećat će se s 1. svibnja čime vlada želi nadomjestiti manjak prihoda od 200 milijuna eura u ovoj godini, nastao nakon što je ustavni sud prošlog tjedna poništio zakon o porezu na nekretnine.

Prijedlog da se opća stopa PDV-a podigne sa sadašnjih 22 na 24 posto, a snižena stopa s 9,5 na 10 posto prihvatilo je vodstvo vladajuće koalicije, a vlada će ga prihvatiti već na sjednici u četvrtak. Ministar za financije Uroš Čufer izjavio je da je povećanje stope PDV-a u sadašnjoj situaciji jedini izlaz koji ima "ekonomsku logiku" te da je ocijenjeno kako bi alternativna rješenja, poput uvođenja posebnog kriznog poreza ili smanjivanja socijalnih prava ili mirovina bila neprihvatljiva, prenosi Dnevnik.

Riječ je o drugom povećanju PDV-a u manje od godinu dana, nakon što je 1. lipnja 2013. vlada višu opću stopu podigla s 20 na 22 posto, a nižu s 8,5 na 9,5 posto. Premijerka Alenka Bratušek, koju oporba poziva na ostavku zbog odluke ustavnog suda, izjavila je da to ne namjerava učiniti te da je uvjerena kako će porez na nekretnine morati biti uveden. Glavni razlog zbog kojega je ustavni sud poništio u parlamentu potvrđeni zakon bila je sporna metodologija kojima je država odredila cijene nekretnina. Ustavni suci ocijenili su da su ključne odredbe zakona o nekretninama neustavne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close