U Sloveniji nađeno meso bolesnih krava iz poljske klaonice, prerađeno u kebab

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Manja količina mesa iz Poljske, iz klaonice koja je obrađivala meso bolesnih krava i opremala ga veterinarskim žigovima iako nije kontrolirano, našla se i u Sloveniji, gdje je stigla preko Njemačke, prenijeli su mediji u susjednoj državi, a potvrdila i državna agencija za sigurnost hrane.

Nakon izbijanja afere sa tim mesom, uprava za sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede najprije je objavila da Slovenija nije među 10 država EU u koje je završilo nepregledano meso iz Poljske, no televizijska postaja POP-TV izvijestila je o  mesu iz spomenute klaonice, koje je preko Njemačke došlo do Slovenije kao mljeveno meso pripremljeno za kebab, što je onda i službeno potvrđeno.
Direktorica inspekcije za sigurnost hrane i veterinarstvo Andreja Bizjak potvrdila je da su dobili proizvod koji sadrži sporno meso iz Poljske te da je riječ o "jednoj seriji kebaba" koji je u Sloveniju pristigao preko Njemačke, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.
O slučaju ih je, kako navodi Bizjak, obavijestio slovenski distributer mesa koji je pošiljku dobio iz Njemačke, a čeka se i službena potvrda njemačkih veterinara da se doista radi o mesu iz poljske klaonice te će se potom uvesti mjera zabrane stavljanja spomenutog proizvoda na tržište.
Slovenija oko 7 posto mesa uvozi iz Poljske i uvoz se zadnjih godina povećava, no provjerom distribucijskog lista iz klaonice koja je varala s mesom bolesnih krava utvrđeno je da izravnog izvoza u Sloveniju iz nje nije bilo.
Udruga domaćih proizvođača mesa objavila je u vezi s aferom da je najveći dio domaće govedine uključen u shemu "Slovenska kakvoća", koja jamči dodatan nadzor kvalitete i prijevoza životinja do klaonice, što je kod sve većeg uvoza isključeno jer se veliki dobavljači najviše ravnaju prema što nižoj cijeni pa takvo meso iz uvoza često završava u kuhinjama škola, vrtića i domova za starije.
"Ono što je zabilježeno Poljskoj u slovenskim se klaonicama ne može dogoditi", naveli su slovenski proizvođači mesa, pozvavši na što veće davanje naglaska na lokalno proizvedenu hranu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!