‘U Sloveniji će Južni tok postati realan onda kad cijela trasa postane realna’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2012. u 15:25
Janez Janša (PXL)

Janez Janša izjavio je da njegova vlada zbog trogodišnje gospodarske krize i lošeg rada prijašnje vlade ima mali prostor za djelovanje.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da njegova vlada zbog trogodišnje gospodarske krize i lošeg rada prijašnje vlade ima mali manevarski prostor za djelovanje, te mora u vrlo kratkom vremenu provesti reforme i rezove u javnom sektoru.
"Moramo što prije provesti ključne strukturne reforme i srediti naše javne financije. Ako to ne napravimo na vrijeme, onda ćemo idućih godina morati ići s radikalnijim proračunskim rezovima, kakve su na primjer imali u Latviji i Portugalu", upozorio je Janša, govoreći na tribini "Aktivno državljanstvo i poduzetništvo" u Piranu.

Odbijajući kritike kako je odluka o 5-postotnom sniženju plaća i otpuštanjima u javnom sektoru za iduću godinu donesena prebrzo, kao i zakoni koji se odnose na strukturne reforme, Janša je rekao da se javni sektor treba prilagoditi situaciji budući da je u gospodarstvu u zadnjih nekoliko godina izgubljeno 60.000 radnih mjesta, dok je javni sektor u zadnjih 20 godina utrostručen.

Za dobar dio sadašnjeg stanja Janša smatra odgovornom bivšu vladu Boruta Pahora koji je, kako je rekao, inozemstvu slao signale da će provesti reforme, što se je izjalovilo, te razočaralo financijska tržišta i moguće strane investitore. Odlučnost svoje vlade da provede reforme, makar i bez pristanka dijela oporbe, Janša je ilustrirao tvrdnjom da su i neki zakoni ključni za osamostaljivanje Slovenije 1991. doneseni samo s nekoliko glasova većine.

Što se tiče perspektive gradnje Gazpromovog plinovoda Južni tok čija trasa prolazi i kroz Sloveniju, Janša je rekao da njegova realizacija ne ovisi o Sloveniji koja je spremna za taj projekt i koja je za njega učinila sve potrebno. "Slovenija je spremna i sa svoje je strane učinila sve što se moglo. Na žalost, zapinje kod nekih drugih država preko kojih bi plinovod trebao teći", rekao je Janša, dodavši da Italija na primjer još nije potpisala sporazum s Rusijom glede tog projekta.

"U Sloveniji će Južni tok postati realan onda kad cijela trasa postane realna", rekao je slovenski premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close