U Slovačkoj nemaju problema s prodajom novih automobila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2012. u 13:07
Ilsutracija / SXC

Među rijetkim zemljama koje su zabilježile rast izdvaja se Slovačka, sa stopom rasta prodaje od 46,6 posto,

Prodaja novih automobila u Europskoj uniji pala je u rujnu dvanaesti mjesec zaredom, pokazali su u utorak objavljeni podaci industrijskog udruženja ACEA. U rujnu je tako u Europskoj uniji bez Malte registriran ukupno 1,1 milijun novih automobila, što je 10,8 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila.

Zadnji je put prodaja porasla upravo u prošlogodišnjem rujnu. Među velikim je tržištima rast zabilježilo samo ono britansko, i to za 8,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njemačka, najveće tržište u Europi i jedan od najvećih proizvođača vozila u svijetu, zabilježila je pad prodaje za 10,9 posto, Francuska za 17,9 posto, a Italija za 25,7 posto. Još je veći pad zabilježila Španjolska, za čak 36,8 posto.

Među rijetkim zemljama koje su zabilježile rast izdvaja se Slovačka, sa stopom rasta prodaje od 46,6 posto. U razdoblju od siječnja do kraja rujna broj registriranih automobila u EU smanjio se za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz prodanih ukupno 9,4 milijuna automobila.

Gotovo svi pojedinačni proizvođači zabilježili su u rujnu pad prodaje, pa je tako Volkswagen grupa zabilježila minus od osam posto, a posebno oštar pad bilježila je Renault grupa, za čak 29,5 posto. Uspješni su bili uglavnom proizvođači luksuznih automobila kao što je BMW grupa, čija je prodaja porasla za 4,4 posto, i oni koji proizvode jeftinije automobile, poput južnokorejskog Hyundaija i KIA-e koji su zabilježili rast za 3,9 odnosno 3,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close