U servise mora tri milijuna Mercedesa

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Reuters

Kompanija poziva vlasnike vozila u Europi zbog softvera za test ispušnih plinova.

Vlasnicima tri milijuna Mercedes Benz automobila u Europi bit će ponuđen popravak softver uređaja na njihovim dizel vozilima, u jeku istrage njemačkih vlasti o manipulacijama mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova. Naime, proizvođač luksuznih automobila Daimler našao se pod intenzivnim pritiskom policije i tužiteljstva. Vlasti istražuju moguću manipulaciju mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova u putničkim automobilima na dizelski pogon.

Kada detektira test, softver aktivira višu razinu filtriranja štetnih ispušnih plinova nego prilikom vožnje. “Tvrtka iz Stuttgarta prodavala je od 2008. do 2016. vozila s višom razinom štetnih ispušnih plinova od dopuštene”, objavili su prošli tjedan njemački mediji. Glasnogovornik Daimlera kazao je kako popravak softvera, koji će stajati oko 220 milijuna eura, nije povezan s policijskom istragom. Kazao je da “dobrovoljna servisna mjera” ima za cilj smanjenje dušikova oksida.

“Servisne mjere neće uključivati trošak za klijente. Provedba mjera početi će u idućim tjednima”, napominju iz Daimlera. Njemačka policija u svibnju je pretražila 11 ureda kompanije u sklopu istrage o mogućim prijevarama na podacima o emisijama. Ukupno, 23 istražitelja i 230 policijskih službenika sudjelovalo je u istragama u saveznim pokrajinama Baden-Württemberg, Berlin, Donja Saska i Saska.

Komentirajte prvi

New Report

Close